Beneficiile uleiurilor esențiale în bucătărie

Beneficiile uleiurilor esențiale în bucătărie

Uleiurile esențiale pot fi folosite în atât de multe moduri în bucătărie încât, uneori, poate fi dificil să te hotărăști de unde să începi. Într-adevăr, nu există niciun preparat a cărui savoare să nu fie pusă în valoare cu ajutorul uleiurilor esențial și nicio limitare în ceea ce privește noile posibilități culinare pe care le oferă. Gândește-te cât de simplu și rapid poți tranforma o simplă înghețată de vanilie într-un desert delicious, adăugând diferite uleiuri esențiale, precum cel de mentă sau de trandafir. Aromele și uleiurile esențiale aromatice sunt folosite, pe scară largă, în industria alimentară, lucru scos în evidență de reclamele care subliniază folosirea unor esențe din fructe. Uleiurile esențiale sunt utilizate pentru a înlocui elementele naturale ce au fost scoase de tehnologie. Însă, la fel de bine, uleiurile esențiale sunt folosite și pentru a realiza noi produse, așa cum este ciocolata cu gust de portocală.

Ce uleiuri esențiale folosim atunci când gătim?

E evident că pentru gătit vom folosi doar uleiurile esențiale pure, neadulterate – de preferință din plante cultivate in Agricultura Ecologică sau culese din sălbăticie. Mai ales dacă vorbim despre citrice – Acestea sunt presate la rece din coajă, iar dacă lămâile au fost stropite, așa cum se face în agricultura convențională – toate substanțele care au ajuns pe coajă vor ajunge și in uleiul esențial. De aceea este crucial să folosești intern uleiuri citrice bio.  Același lucru este valabil și în cazul celorlaltor uleiuri esențiale, dar impactul nu e așa mare ca la citrice.

Dar cum poți ști care sunt cele mai curate uleiuri ce pot fi folosite intern?

Portocala Dulce Bio Supliment [1]

 

Fiore d’Oriente a dezvoltat, atât pentru iubitorii utilizării interne a uleiurilor esențiale cât și pentru novice, gama de uleiuri esențiale pure, cu înalt grad terapeutic, certificate BIO și certificate ca supliment alimentar în Uniunea Europeană, din plantele cele mai frecvent consumate intern. Această alegere nu este întâmplătoare. Înțelepciunea străveche ne spune să alegem acele plante care cresc în aria noastră geografică sau cu care corpul uman s-a adaptat și a interacționat în decursul evoluției sale genetice. Pe acestea le găsești aici.

Ce beneficii au uleiurile esențiale și cum se folosesc în bucătărie?
 
În ce preparate pot fi adăugate uleiurile esențiale?
 

Uleiurile esențiale folosite în bucătărie se impart în patru mari grupe – plante aromatice, mirodenii, citrice și flori. Ele pot fi folosite la supe ori aperitive, la realizarea sosurilor, a preparatelor din carne alba ori roșie, pește sau legume. De asemenea, sunt extraordinare pentru prepararea dressingurilor pentru salate. Ele sunt foarte apreciate și în panificație, fiind folosite la realizarea pâinii, a biscuiților, prăjiturilor și deserturilor.

Cooking Recipes - Recipes with Essential Oils


 

Uleiurile esențiale aromatice sunt perfecte pentru preparatele la tavă, fie folosită în marinada pentru carne, înainte de gătirea acesteia, fie adăugate direct în vas. Ele sunt foarte puternice așa că ai grijă să le folosești în cantitate redusă. De exemplu, pentru a da gust legumelor făcute la abur este suficient să adaugi doar o picătură de ulei esențial. O idee pe care o vei aprecia extrem de tare este realizarea bruschetelor cu uleiuri esențiale – încearcă salvia sau rozmarinul și povestește-ne ce delicii ai obținut.

Uleiurile esențiale cu arome citrice se recomandă a fi folosite pentru dressinguri, marinade, sosuri și deserturi. De asemenea, se potrivesc, foarte bine, cu carnea de pește ori pui. Adaugă 1 picătură de ulei esențial de lămâie în marinada pe bază de vin iar carnea de vită va căpăta un gust incredibil. Nu este de neglijat nici untul cu ulei esențial de lămâie, care asezonează legumele!

De ce să folosesc uleiuri esențiale în bucătărie?

Wellness Evening: Chemical Free DIY Cosmetics, Cleaning Products, Cooking and...Crystal Healing. - 20 MAR 2018

Puritatea aromelor obținute cu ajutorul uleiurilor esențiale este doar unul dintre avantajele acestora. Ele sunt foarte utile și în procesul de digestie al produselor din carne. Deși valoarea nutritivă nu este cunoscută, ele un produse puternice, pure care conțin vitamine, nutrienți și oligoelemente care vor ajuta corpul mai mult decât alte elemente ce se regăsesc în aromele artificiale.

În plus, uleiurile esențiale ajută la îngrijirea preventivă, prin perspectiva faptul ca acționează ca un antibiotic, antiinflamator dar și a beneficiilor în lupta cu stresul. Un sufle cu ulei esențial de Geranium, de exemplu, te va înveseli imediat și are și un gust senzațional. Frunzele de geranium sunt folosite în bucătărie de sute de ani.  

Nu în ultimul rând, printre avantajele folosirii uleiurilor esențiale în bucătărie este și faptul că ele te ajută să economisești. Câteva picături de ulei esențial de lămâie vor fi mult mai ieftine în comparație cu câteva kilograme de lămâi, fără a face rabat de la calitate ori aromă. Poți pregăti un sos de ciocolată cu portocale mult mai delicios cu o picătură de ulei esențial de portocale față de cel realizat cu sucul de la o portocală. Prin urmare, ai posibilitatea de a testa multe rețete folosind deja uleiurile esențiale pe care le ai în casă și nefiind nevoie de costuri suplimentare. De asemenea, nu este nevoie să folosești o cantitate mare ceea ce înseamnă că o sticluță de ulei esențial îți va ajunge o perioadă lungă de timp. Să îți amintim și faptul că au un termen de expirare mult mai lung în comparație cu produsele naturale.

Tu ai folosit, până acum, uleiurile esențiale în bucătărie? Ce rețete interesate ai? Ne-am bucura să le împărtășești cu noi.

Ai testat rețetele pe care noi ți le-am prezentat aici? Între timp, dacă îți lipsesc uleiurile esențiale necesare sau vrei să ai garanția că folosești produse certificate ca și supliimente alimentare, la poți comanda aici.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!