Noi, oamenii moderni ne vedem adesea trăind în și prin natură, dar hotărât separați de ea, în timp ce Medicina Tradițională Chineză (MTC) știe că oamenii fac parte din lumea naturală la fel de mult ca aerul, frunzele sau păsările migratoare. Oricât de mult am crede că nu depindem de capriciile naturii, de schimbările sezoniere, influența lor asupra noastră se produceoricum. Însă dacă înțelegem aceste cicluri ne va ajuta să ne adaptăm pe măsură ce vin, păstrându-ne sănătatea și vitalitatea.
MTC recunoaste cinci anotimpuri: primavara, vara, vara tarzie, toamna si iarna. Fiecare anotimp este legat de un element specific, organe specifice ale corpului, emoții specifice denumită și „Legea celor 5 Mișcări”. Elementele au fost denumite așa acum peste 3000 de ani și sunt mai degrabă metafore pentru anumite realități observate cu atenție în Natură.
E o certitudine că fiecare sezon prezintă provocări caracteristice pentru sănătatea noastră și bunăstarea psiho-spirituală. Înțelegerea provocărilor sezoniere ne poate ajuta să ne menținem starea de bine pe tot parcursul anului. Pentru o introducere în conceptele de medicina chineză despre Yin și Yang și teoria celor cinci mișcări, consultați ultimul meu articol despre asta „Vara și medicina tradițională chineză – cum îți echilibrezi elementul foc?”.
Suntem oficial la început de toamnă, odată cu echinochțiul din 24 septembrie. Toamna are asocieri mistice în culturile globale. În vest, este sezonul Halloween-ului și vechiul festival celtic Samhain, ambele fiind momente în care se crede că vălul dintre lumile celor vii și cei morți este mai subțire și mai ușor de trecut.
În MTC, toamna este momentul în care energia Yin, rece, grea și densă a început să depășească energia Yang, fierbinte, de creștere și de expansiune a verii. Lucrurile devin mai liniștite, aerul devine rece și energia plantelor se mută în rădăcinile lor. Medicina clasică chineză asociază toamna cu moartea, contracția și sfârșitul ciclurilor. Este, de asemenea, recunoscut ca un moment al luării deciziilor, când trebuie să alegem la ce să renunțăm și ce să păstrăm pentru a ne asigura supraviețuirea în timpul sezonului rece și dificil de iarnă.
Elementul asociat cu toamna este Metalul. Organele asociate acestui element sunt plămânii și intestinul gros iar zilele mai răcoroase de toamnă prezintă unele provocări pentru sistemul respirator și pentru imunitate iar știința modernă ne-a dovedit că imunitatea se formeaz
ă în intestin. În vest, știm că toamna este începutul sezonului de răceală și gripă, iar medicina clasică chineză recunoaște acest moment ca un moment în care imunitatea noastră de suprafață, numită Wei Qi, începe să scadă și devenim mai vulnerabili la influențele meteorologice nefavorabile și ale mediului. Dacă menținem un element Metal echilibrat pe măsură ce trecem prin toamnă, este mai probabil să evităm aceste provocări sezoniere.
Emoția de bază asociată cu Metalul este tristețea, iar aspectul Spiritului care intră în joc în acest sezon este P’o, care se traduce aproximativ prin Sufletul Corporal. Acesta este aspectul Spiritului care moare odată cu corpul fizic și despre care se crede că mijlocește exprimarea emoțiilor prin corpul fizic. La nivel psiho-spiritual, elementul Metal are legătură cu mintea inconștientă și cu manifestările psihosomatice. Problemele emoționale care pot însoți dezechilibrul Metalului includ stima de sine scăzută, comportamente obsesiv-compulsive, tristețea nedepășită, depresia caracterizată printr-o lipsă de conectare și o serie de manifestări psihosomatice.
Așa cum fiecare element și sezonul său corespunzător sunt asociate cu provocări specifice de sănătate, fiecare este, de asemenea, asociat cu plante și uleiuri esențiale specifice despre care se crede că aparțin acelui element și că ajută la menținerea și restabilirea echilibrului în acel element.
Aromaterapie de toamnă
Noi, oamenii moderni ne vedem adesea trăind în și prin natură, dar hotărât separați de ea, în timp ce Medicina Tradițională Chineză (MTC) știe că oamenii fac parte din lumea naturală la fel de mult ca aerul, frunzele sau păsările migratoare. Oricât de mult am crede că nu depindem de capriciile naturii, înțelegând schimbările sezoniere și influența lor asupra noastră ne va ajuta să ne adaptăm la pe măsură ce vin.Practicienii medicinei clasice chineze atribuie următoarele uleiuri esențiale elementului metal:
· Cajeput
· Salvie
· Chiparos
· Eucalyptus Globulus
· Mușețel German
· Mușețel Albastru
· Tulsi
· Smirnă
· Palmarosa
· Pin silvestru
· Ravensara
· Arbore de ceai
Uleiurile esențiale din alte elemente pot fi, de asemenea, utile în timpul toamnei, inclusiv:
· Busuioc
· Piper negru
· Cardamom
· Cedru
· Tămâie
· Ghimbir
· Helichrysum
· Lavandă
· Lămâie
· Mandarin
· Mentă
· Rozmarin
· Lemn de santal
· Cimbru
După cum probabil ați observat, multe dintre aceste uleiuri esențiale sunt recomandate de aromaterapeuții moderni pentru probleme respiratorii și petru că întăresc imunitatea.
Pe măsură ce treceți în sezonul de toamnă, fiți atenți în special la emoțiile reprimate și la problemele nerezolvate, deoarece acestea sunt considerate a fi factori care pregătesc scena pentru manifestarea dezechilibrelor. Acesta este un moment bun, de asemenea, pentru a dezvolta conștientizarea unde se îndreaptă emoțiile tale în corpul tău: atunci când emoțiile te copleșesc, îți bate inima mai repede, îți încordează stomacul, ai dureri de gât? Devenind conștient de conexiunile dintre emoții și reacții fizice, ai putea fi capabil să oprești dezvoltarea simptomelor psihosomatice. Unii practicieni sfătuiesc că este o idee bună să eliberezi emoțiile blocate prin respirație, exerciții corporale, aromoterapie și rutine precum yoga și Qi Gong înainte de a începe să se manifeste în corp.
Ce ți s-a părut util pentru a trăi în armonie cu sezonul de toamnă? Ai folosit vreodată aromaterapia pentru a face asta? Lăsă un comentariu - ne place să auzim despre practica ta de wellness!