6 lucruri care nu prea se comunică despre uleiurile esențiale

6 lucruri care nu prea se comunică despre uleiurile esențiale


La fel ca și tine, credem cu tărie în puterea vindecătoare a plantelor. Credem la fel de mult însă și în știința folosirii lor. La urma urmei, încă din cele mai vechi timpuri, plantele și remediile naturale au fost domeniul vracilor sau vindecătorilor. Întotdeauna ele au fost abordate cu precauție și au presupus inițiere, aprofundare, practică, cunoaștere. Și au dat în schimb putere, vindecare și bunăstare.

Știm însă că inițierea în aromaterapie și în practica uleiurilor esențiale poate părea bulversantă la început. Sunt foarte multe informații, împrăștiate într-o mulțime de surse, unele se contrazic sau sunt incomplete. De aceea vrem să-ți dăm o mână de ajutor și să îți redăm aici aspectele fundamentale de care să ții cont când folosești uleiuri esențiale, așa încât experiența ta să fie una sublimă. Iar la finalul articolului vei găsi și o listă de lecturi recomandate pentru aprofundarea subiectului. În plus, te așteptăm cu drag pe pagina noastră de Facebook pentru conversații mai detaliate sau  întrebări.

Vrem ca toată lumea să descopere beneficiile extraordinare ale aromaterapiei și uleiurilor esențiale, mai ales ale celor care sunt cu adevărat pure 100%, cum sunt, de altfel, uleiurile noastre de la Fiore d’Oriente. Ne dorim, bineînțeles, să te încrezi în promisiunile naturaleții și eficacității pe care ți le facem. Dar niciodată nu o să minimalizăm riscurile pe care le presupune folosirea neavizată, „după ureche” a esențelor pure din plante. Nu avem nevoie nici să exagerăm beneficiile și puterea uleiurilor, căci ele sunt în mod natural atât de benefice și de potente pe cât promit. Și tocmai de aceea pot avea și efecte adverse. Dar și pentru că oamenii tind să ignore precauțiile, spunându-și că „sunt doar niște plante”.

Imaginează-ți însă că o picătură de ulei esențial de mentă reprezintă echivalentul a 28 de căni de ceai concentrat. Sau că uleiul esențial îmbuteliat este de 50-100 de ori mai concentrat decât uleiurile volatile existente în planta propriu-zisă. Când sunt atât de concentrate, proprietățile biologice ale constituenților din uleiuri devin mult mai evidente. Multe din aceste proprietăți oferă beneficii terapeutice, însă unele se manifestă ca toxicitate. Este o toxicitate pe care o acceptăm și o atunci când avem nevoie ca uleiurile să ucidă bacterii, ciuperci, viruși sau paraziți. Celulele omenești au însă unele trăsături aproape identice cu ale acestor microorganisme. Nu este de mirare, deci, că unele dintre cele mai eficiente uleiuri antimicrobiene, cum este eucaliptul, dețin și un grad de toxicitate umană.

De aceea este deosebit de important să tratăm uleiurile esențiale cu respect, să le înțelegem alcătuirea, puterea și trăsăturile și, cel mai important, să urmăm câteva reguli simple de precauție. Folosite și înțelese corespunzător, uleiurile sunt sigure și eficiente, ele sporesc starea de bine (a corpului, minții și spiritului) și pot fi o parte semnificativă a unui stil de viață sănătos

Reguli de bază de care să ții cont în aromoterapie și în lucrul cu uleiurile esențiale

1. Uleiurile esențiale se aplică diluate pe piele și nu se aplică niciodată direct pe mucoase, în ochi, urechi, nas, zona genitală.

Fiind deosebit de concentrate, ele pot provoca dermatite, iritații sau chiar arsuri. Sunt uleiuri esențiale, cum ar fi lemongrass, scorțișoară scoarță sau cuișoare care pot provoca iritații. În plus, unele dintre uleiuri (cum sunt scorțișoara,  bergamota, lămâia și grapefruit) au și ceea ce se numește fototoxicitate, adică trebuie evitată expunerea la soare timp de 24 h după aplicare, altfel provoacă arsuri sau bășici. Pentru aplicații sigure pe piele, uleiurile esențiale se amestecă cu uleiuri purtătoare sau se pun în creme și loțiuni într-o diluție între 2-5% în funcție de problemă. Pentru diluțiile la copii poți citi articolul nostru "Scurt ghid de folosire a uleiurilor esențiale la copii". De asemenea este înțelept ca de fiecare dată când utilizezi pe piele un ulei pentru prima dată, aplică-l pe o porțiune mică de piele și așteaptă jumătate de oră să vezi dacă nu cumva ai vreo reacție alergică, apoi poți să-l folosești pe întreaga suprafață dorită.


2. Ingerează numai uleiuri esențiale BIO, care sunt aprobate ca suplimente alimentare.

Administrarea pe cale orală a uleiurilor esențiale este unul dintre cele mai controversate subiecte din aromaterapie, din motive de siguranță
Wild Orange Essential Oil | BeeJewelled. Ingestia este diferită de celelalte moduri de administrare (difuzare, aplicare topică, baie) deorece are un impact direct asupra stomacului și ficatului, acesta din urmă trebuind să metabolizeze (să modifice componența chimică) uleiul esențial. De aceea, recomandăm ingerarea uleiurilor esențiale care sunt notificate din punct de vedere legal ca și suplimente alimentare, așa cum sunt cele de la Fiore d’Oriente. Ele sunt distilate din plante din agricultura ecologică, certificate de organismul independent de certificare Mipaaf, astfel încât nu conțin resturi de pesticide sau îngrășăminte care pot fi prezente în uleiurile esențiale provenite din agricultura convențională. Acest lucru este mai important atunci când alegi să ingerezi ueiul esențial decât dacă îl difuzezi.
De asemenea, recomandăm ingestia uleiurilor esențiale care provin din
plante, condimente sau fructe care se consumă pe cale orală și cu care corpul uman este obișniut. Fiore d’Oriente a realizat o serie de 12 uleiuri esențiale care sunt notificate la nivelul Uniunii Europene ca suplimente alimentare: lămâie, portocală, mandarină, scorțișoară, arbore de ceai, eucalipt, mentă, lavandă, lavandin, oregano, cimbru și pin silvestru.
Un alt aspect este efectul iritant asupra mucoaselor și a țesuturilor moi – gât, limbă, esofag, pereții stomacului – unde pot cauza iritații grave, arsuri, de aceea e necesar să nu le ingeri ca atare ci doar diluate în miere, în ulei vegetal sau în capsule cu glicerină vegetală. Totodată nu depăși doza recomandată pe abalaj!

Free Full body of barefoot African America female in bathrobe putting wooden tray with spa supplies on bath during spa procedure Stock Photo3. Nu le adăuga nediluate în apa de baie.

Și noi iubim o baie relaxantă, aromată cu ulei esențial de lavandă sau de mușețel, la capătul unei zile grele. Dar ținem cont întotdeauna că uleiurile nu se dizolvă, ele fac o peliculă deasupra apei și aderă pe piele și pe mucoase, provocând usturimi sau iritații. Diluează întotdeauna uleiurile esențiale pentru baie în uleiuri purtătoare, în sare, în miere, în lapte sau în produse speciale pentru baie (șampon, spumant).


4. Unele uleiuri esențiale trebuie folosite cu precauții speciale, mai ales în primul semestru de sarcină.

Acest lucru se datorează faptului că unele dintre ele pot cauza contracții și au efect abortiv. Printre cele care trebuie evitate pe tot parcursul sarcinii sunt salvia, anason, fenicul, scorțișoară scoarță, wintergreen, artemisia vestita, Tuja, semințe de morcov, oregano, însă o listă completă găsiți aici, bazată pe fabulosul volum al lui Robert Tisserand și Rodney Young -"Essential Oil Safety".


5. Uleiurile esențiale nu se difuzează mai mult de o oră odată.

Cea mai eficientă variantă este să difuzezi 30 – 60 de minute, să faci pauză tot atât timp și apoi să reiei difuzarea. Asta pentru că atunci când vorbim de uleiuri esențiale "less is more". Iar pentru inhalații recomandăm să folosești 1-2 picături de ulei și să inhalezi 15-20 de minute. Dacă simți reacții adverse – amețeli, greață, dureri de cap, blocaje respiratorii – întrerupe imediat inhalarea/difuzarea.  


6. Uleiurile esențiale trebuie folosite cu maximă precauție și atenție pentru copii și pentru persoanele în vârstă. Free Woman Smelling A Bottle Of Essential Oil Stock Photo

Pentru copii mai ales diluțiile se fac cu cantități mici și foarte mici de ulei esențial în ulei purtător (între 0,2 și maxim 5%, unde maxima este pentru copii de peste 15 ani). Resurse în plus găsești aici.

În general, recomandăm să te consulți cu un aromoterapeut înainte de a folosi uleiuri esențiale pentru boli și afecțiuni serioase. În plus, susținem cu tărie că vizitele la medic – pentru punerea diagnosticului, pentru investigații și tratamente alopate recomandate – reprezintă o alegere înțeleaptă. În cazul anumitor afecțiuni (cum sunt astmul sau epilepsia, boli cronice) sau în timpul sarcinii, cel mai bun lucru pe care îl poți face înainte de a folosi uleiuri esențiale este să porți o discuție cu un medic sau un terapeut calificat.

Cărți pe care merită să le citești dacă vrei să aprofundezi aromaterapia

Aromaterapia și uleiurile esențiale sunt atât de binefăcătoare și ne pot aduce atât de multe plusuri, încât ar fi păcat să capete o reputație proastă doar pentru că nu sunt puse în practică corect. Ne dorim să vă știm pe toți sănătoși și stăpâni pe arta esențelor pure. De aceea vă oferim toate aceste sfaturi, precum și o listă de lecturi, pentru aprofundarea aromaterapiei:The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy, Revised and Expanded:  Over 800 Natural, Nontoxic, and Fragrant Recipes to Create Health, Beauty,, Valerie  Ann Worwood (Author) - eMAG.ro
· Julia Lawless - The Encyclopedia of Essential Oils
· Danielle Sade - The Aromatherapy Beauty Guide
· Shanti Dechen - Harmonized Aromatherapy for Seasonal Wellness
· Valerie Ann Worwood - The Complete Book Of Essential Oils & Aromatherapy
· Valerie Ann Worwood - Aromatherapy for the Healthy Child
· Angela Sidlo - Aromatherapy for Menopause Success
· Kristen Leigh Bell - Aromatherapy for Pets and Animals
· Jennifer Peace Rhind - Aromatherapeutic Blending: Essential Oils in Synergy
· Robert Tisserand and Rodney Young - Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals
· Kurt Schnaubelt - Healing Intelligence of Essential Oils: The Science of Advanced Aromatherapy
Lydia Bosson - Hydrosol Therapy: A Handbook for Aromatherapists and Other Practitioners





 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!