Scurt ghid de folosire a uleiurilor esențiale pentru copii

Scurt ghid de folosire a uleiurilor esențiale pentru copii

Sunt mamă a doi copii. Odată cu apariția lor în viața mea a început și preocuparea mea pentru uleiurile

esențiale, pe care am început să le studiez cu pasiune. Știam că acestea sunt substanțe extrem de potente și de concentrate, astfel încât folosirea lor în siguranță pentru copiii mei a fost o muncă continuă.

Ce uleiuri esențiale sunt sigure pentru a fi folosite pentru copii? Aceasta este o întrebare pe care mulți dintre noi, ca părinți am încercat să ne-o răspundem. Făcând o cercetare pe internet vei găsi multe păreri, de cele mai multe ori contradictorii privind folosirea uleiurilor esențiale la copii. Unii spun că toate ar putea fi folosite, iar alții sunt de părere că nimic nu e sigur.

Mereu când m-am simțit nesigură, m-am îndreptat spre bibliotecă, spre lucrări de referință, scrise de autori consacrați. Și în acest domeniu am găsit lucrarea „Essential oil safety”, scrisă de expertul în aromaterapie Robert Tisserand, renumit pe plan mondial, și de co-autorul său Rodney Young. Această carte este considerată a fi rodul unei cercetări bazate pe dovezi științifice, care au durat mai bine de zece ani.

Când vorbesc de folosirea uleiurilor esențiale la copii, siguranța este prioritatea mea, fie că e vorba de un remediu contra pișcăturilor de insecte sau pentru respirație ușoară. Mereu consult „Essential oil safety” când încerc un nou remediu pentru familia mea sau unul pe care vi-l propun vouă.

Pentru că vremurile în care trăim acum cer multă responsabilitate iar viețile noastre sunt în continuă schimbare, am încercat să creez un ghid la îndemâna oricui despre cum și când să folosim și când să nu folosim uleiurile esențiale la copiii noștri, bazat pe lucrarea lui Robert Tisserand.

La uleiurile esențiale menționate de mine vei găsi linkul către uleiurile esențiale Fiore d’Oriente, un brand mai puțin cunoscut în România dar cu o istorie de peste 30 de ani, mai ales în Italia dar și pe plan mondial, apreciat pentru uleiurile sale pure, având cel mai înalt grad terapeutic. Plantele distilate provin din culturi organice sau culese sălbatic. Ricardo Sabatini, fondatorul Fiore d’Oriente se dedică alegerii celor mai fine uleiuri esențiale, provenite din distilerii de familie, pentru care calitatea și puritatea sunt cel mai de preț atuu. Cred că mai ales pentru copii, e de preferat să alegem uleiuri esențiale certificate organic, deoarece agricultura convențională utilizează multe pesticide și substanțe chimice, care prin distilare ajung în uleiurile esențiale, iar copiii sunt mai sensibili la acestea și pot manifesta reacții alergice.

Uleiuri esențiale considerate sigure pentru copii de sub 2 ani

Diluția recomandată pentru acest grup de vârstă este de 0,25%, ceea ce înseamnă o picătură la 4 linguri mari (15 ml x 4) de ulei purtător.

În aromaterapie, pentru copiii sub doi ani sunt preferați hidrosolii, când vorbim de utilizarea topică, adică pe piele. Hidrosolii sunt produși secundari ai distilării. Aburul care trece prin plantă reține particulele de ulei esențial iar apoi cele care sunt prea mici pentru a se ridica deasupra acesteia, rămân în apă, împreună cu toți compușii hidrosolubili care nu ajung în uleiul esențial, obținându-se astfel hidrosolul. Hidrosolii au proprietățile uleiurilor esențiale, dar sunt mult mai blânzi cu pielea. Dacă vrei să ști mai multe despre hidrosoli, citește articolul meu aici.

Cu toate acestea sunt multe uleiuri care pot fi difuzate sau aplicate topic într-un mod adecvat copiilor sub doi ani. Cu toate acestea personal nu aș aplica topic ulei esențial la un bebeluș mai mic de trei luni, așa cum explică și experții Robert Tisserand și Rodney Young în lucrarea citată:

 „O mare prudență este necesară pentru bebeluși. Datorită faptului că pielea nu se maturizează până la vârsta de trei luni, este mai sensibilă și mai permeabilă la uleiurile esențiale. Un nou-născut este totodată mai puțin capabil să se confrunte cu efectele adverse decât un adult, datorită capacității metabolice mai scăzute, având enzime în concentrații mai scăzute. Aceste restricții se aplică chiar mai mult la bebelușii născuți prematur, iar aici ar fi prudent să evitați orice folosire a uleiurilor esențiale.”

 Uleiuri care sunt considerate sigure pentru difuzarea sau aplicarea topică ocazională la copiii sub doi ani

 Mai jos vă prezentăm o listă cu uleiurile esențiale potrivite pentru copiii sub doi ani pe care le găsiți la Fiore d’Oriente, la care am adăugat  câteva dintre atributele și proprietățile lor, atât pentru difuzare cât și pentru aplicare topică. Cu toate acestea, pentru tratarea topică la copiii sub doi ani preferăm hidrosolii, pe care i-am descris pe larg in acest articol. Totodată vă încurajăm să utilizați uleiurile esențiale în difuzor la această vârstă.

  • Bergamota (Citrus bergamia) – aromă luminoasă, curată, revitalizantă, înălțătoare. Bergamota dă fotosensibilitate, așa că utilizați-o în difuzor sau topic în diluțiile recomandate pentru o utilizare sigură.
  • Mușețel albastru (Matricaria chamomilla) – Conține azulene, un constituent cu proprietăți antihistaminice, astfel încât e util în problemele alergice datorate polenului sau în calmarea iritațiilor pielii.
  • Cedru atlantic (Cedrus atlantica) – calmează și relaxeză.
  • Mușețel roman (Anthemis nobilis) – relaxează și ajută copiii să doarmă mai bine, adjuvant în relaxarea mușchiilor încordați
  • Scorțișoară frunză (Cinnamomum zeylanicum) – NU scorțișoară scoarță, care este iritantă. Miroase spectaculos. Are un efect încălzitor când este aplicată topic, dar poate deveni iritantă. Concentrația maximă recomandată este de 0.6% (aproximativ 7 picături în 4 linguri de ulei purtător).
  • Citronella (Cymbopogon winterianus) – Ajută la alungarea insectelor nedorite.
  • Chiparos (Cupressus sempervirens) – susține funcția respiratorie. Se presupune că are un efect de împământare asupra emoționalului în momentele provocatoare ale copiilor, îi ajută să se adapteze la nou, ex. începerea grădiniței, a școlii, schimbarea mediului
  • Tămâie (Boswellia carteri) – susține imunitatea, adjuvant în tratarea vânătăilor, a rănilor, a cicatricilor sau a altor probleme de piele, relaxant. Folosit tradițional pentru păstrarea unui aspect tânăr al pielii.
  • Geranium bourbon (Pelargonium graveolens) – folositor împotriva căpușelor
  • Grapedruit roz (Citrus paradisi) – revitalizant, cu efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Ușor fototoxic, așa că utilizați cu precauție când vă expuneți la soare. Diluția maximă pentru folosire topică este de 4% (4 picături la 1 lingură de ulei purtător)
  • Helichrysum italicum (Helichrysum italicum) – cunoscut și sub numele de Imortelle, este unui dintre uleiurile esențiale cele mai de preț în întreținerea aspectului tânăr al pielii, ajută la vinecarea cicatriciilor și susține sisitemul imunitar.
  • Boabe de ienupăr (Juniperus communis) – calmant, susține sănătatea sistemului repirator.
  • Lavandin (Lavandula hibrida) are același efect ca și lavanda, dar privinde dintr-o specie hibridă din care cantitatea de ulei esențial extras e dublu față de L. angustifolia.
  • Lavanda (Lavandula angustifolia)- are acțiune calmantă, promovează un somn liniștit, ajută la vindecarea arsurilor solare, a mușcăturilor de insecte și a pielii iritate în general. Este un ulei extrem de versatil și ar trebui sa facă parte din kit-ul tau „must have” de uleiuri esențiale pentru copii.
  • Lămâie bio Citrus limon) – Aduce buna-dispoziție și susține buna funcționare a sistemului imunitar. Are efect antibacterian. Poate cauza fototoxicitate. Recomandarea de diluție pentru o utilizare sigură este de maximum 2% la utilizare topică, ceea ce înseamnă 12 picături la două linguri de ulei purtător. Mai ales la uleiurile de citrice recomand pentru copii utilizarea variantei bio.
  • Eucalipt de lămâie (Eucalyptus citriodora) – are un miros proaspăt și voios, aduce bună-dipoziție, susține sănătatea sistemului respirator și poate fi folosit cu succes împotriva insectelor nedorite.
  • Manuka (Leptospermum scoparium) – are un miros proaspăt-balsamic, foarte apreciat de copii. Susține sănătatea aparatului respirator și al sistemului imunitar. Folosit ca antibacterian în tratarea rănilor și zgărieturilor ușoare. Ajută la vindecarea mușcăturilor de insecte datorită componentei antihistaminice. Util în tratarea tusei și a gâtului iritat.
  • Mandarină (Citrus nobilis) – Calmant, aduce bună-dispoziție
  • Neroli (Citrus aurantium) – este adesea folosit în produse cosmetice datorită abilității sale de a aduce frumusețe și suplețe pielii. Alungă tensiunea emoțională.
  • Portocală amară (Citrus sinensis) – înălțător și energizant pentru corp, totuși calmant pentru minte și emoții.
  • Portocală dulce (Citrus sinensis) – înălțător și energizant, susține sistemul imunitar și digestia.
  • Palmarosa (Cymbopogon martinii var motia) – susține un sistem imunitar sănătos și favorizează digestia.
  • Patchouli (Pogostemon Cablin) – promovează aspectul tânăr al pielii.
  • Pin silvestru (Pinus Sylvestris) – susține sănătatea sistemului respirator și calmează crampele musculare.
  • Spearmint (Mentha spicata) – este similară cu menta, are un miros plăcut și este mai sigură de folosit la copii. Promovează sănătatea aparatului digestiv. Pentru aplicare topică diluția maximă în care se poate utiliza în siguranță este de 1.7%, ceea ce înseamnă 10 picături la două linguri de ulei purtător.
  • Tea tree– Arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) – susține sistemul imunitar, foarte bun antibacterian, eficient în tratarea rănilor, înțepăturilor de insecte, a infecțiilor fungice. Ajută la tratarea tenului acneic.
  • Vetiver (Vetiveria zizanoides) – oferă relaxare și ne ajută să ne conectăm cu Mama Pământ. Adjuvant în tratarea petelor pielii, susține sănătatea sistemului imunitar. Are un miros profund, lutos, lemnos, afumat. Doar o picătură ajunge ca să îi pătrunzi secretele.

Uleiuri esențiale care sunt considerate sigure pentru a fi difuzate la copiii de până la doi ani

  • Iasomie absolute (Jasminum sambac) – calmant, înălțător. Are un miros bogat, exotic, floral. Creează o atmosferă pozitivă și ajută la dobândirea echilibrului emoțional.
  • Lemongrass (Cymbopogon flexuosus) – are o aromă citrică revigorantă. Ajută copiii să se concentreze mai bine în timpul lecțiilor. Folosit tradițional și ca antiviral, antifungic și ajută la alungarea insectelor nedorite.
  • Ylang ylang (Cananga odorata) – ajută la detensionarea sistemului nervos și ajută întreg corpul să se relaxeze. Ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare al părului și pielii.

Caz special, Eucaliptus raidiata și Eucaliptus globulus

Sunt multe controverse cu privire la utilizarea uleiului esențial de eucalipt la copii, deoarece acesta conține 1.8 cineol. Prea mult din acest component poate câteodată afecta negativ receptorii de temperatură în plămânii copiilor, putând cauza respirație încetinită, așa că acest ulei e deseori evitat.

Cu toate acestea, pentru copii sub trei ani, Robert Tisserand spune că eucaliptul poate fi difuzat (maxim 1-2 picături) și aplicat topic în diluție de maxim 0.5% ( 2 picături în 4 linguri de ulei purtător).

 „Cred că aceste recomandări sunt super-sigure, chiar extra precaute. Dacă te întrebi despre alte tipuri de eucalipt, Eucaliptul citrodora este sigur pentru copiii mici, însă este mai puțin probabil să fie terapeutic” spune acesta pe pagina sa.

Uleiuri esențiale care sunt considerate sigure pentru copiii între 2 și 6 ani

Toate uleiurile din lista de mai sus sunt sigure pentru copiii între 2 și 6 ani. Diferența este că toate uleiurile pe care le-am recomandat pentru a fi folosite doar în difuzor, pot fi aplicate și topic

 Iasomie absolute (Jasminum sambac) – diluția maximă considerată sigură este de 0.7% (4 picături în două linguri de ulei purtător).

  • Lemongrass (Cymbopogon flexuosus) – diluția maximă considerată sigură este de 0.6% (7 picături în patru linguri de ulei purtător).
  •  
  • Ylang ylang (Cananga odorata) – diluția maximă considerată sigură este de 0.8% (5 picături în două linguri de ulei purtător).

Aplicarea topică se va face doar în diluțiile recomandate, după doi ani. Dacă nu este specificat altfel, între 2 și 6 ani diluția recomandată este de 1% (o picătură la o lingură de ulei purtător).

Cazuri speciale: uleiul esențial de mentă și de eucalipt

Un alt ulei esențial care susține sănătatea aparatului respirator este menta piperita, care de asemenea conține 1.8 cineol, component care poate afecta uneori negativ receptorii de temperatură din plămânii copiilor, ducând la respirație încetinită.

Potrivit lui Robert Tisserand, cât privește eucaliptul, acesta recomandă o diluție maximă de 1% atât pentru eucaliptul globulus cât și pentru radiata (4 picături în patru linguri de ulei purtător) la copiii între 3 și 6 ani.

Uleiuri esențiale care sunt considerate sigure pentru copiii între 6 și 10 ani.

Această categorie include toate uleiurile din lista prezentată anterior, dar după 6 ani aplicarea topică a mentei, a eucaliptului este considerată sigură într-o diluție de 1.5% (o picătură la o lingură de ulei purtător).

Eucaliptul albastru (Eucaliptus globulus) susține sănătatea aparatului respirator. Este foarte util în congestii.

Menta (Menta piperita) susține sănătatea aparatului respirator și digestiv, ajută la reducerea febrei.

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este de asemenea considerat sigur după 6 ani. Susține memoria și are un efect benefic aupra pielii capului. Ajută la detensionarea musculară.

Dacă v-a plăcut articolul sau aveți întrebări, nu ezitați să le scrieți pe blogul nostru:)

Spor la uleiat vă dorim!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!