Dar de ce suntem mai vulnerabili în perioadele reci? Cercetările de la Yale au arătat că motivul pentru care sistemul nostru imunitar este dezavantajat în timpul iernii este faptul că frigul slăbește prima linie de apărare imunitară a nasului. Capacitatea celulelor imune de a derula procesul apoptoză (autodistrugere pentru a preveni răspândirea unui virus la alte celule) este compromisă, lăsând celulele imune într-un dezavantaj față de germenii invadatori.Proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Prin mirosire, particulele lor minuscule intră prin nas în sistemul sngvin, ne apără de agenții patogeni dar au și multe alte efecte. Dacă în articolul precedent vă povesteam cât de importantă este o digestie sănătoasă pentru imunitate și care sunt plantele care întăresc sisemul imunitar, azi am studiat modul în care uleiurile esențiale ne pot susține corpul se depășească cu bine perioada rece și vă prezentăm 5 dintre cele mai folosite uleiuri esențiale, ce pot fi folosite intern și extern.
Cum contribuie uleiurile esențiale la întărirea sistemului imunitar?
Uleiurile esențiale conțin compuși care au proprietăți farmaceutice. Acești compuși, care includ carbohidrați, eteri, alcooli, aldehide și cetone, sunt chiar cei care conferă uleiurilor esențiale parfumul specific și proprietățile biologice medicinale - pot fie să întărească sistemul imunitar, fie să elimine bacterii și viruși cu efect dăunător.În timp ce toate uleiurile esențiale au proprietăți antibacteriene, antivirale și antiseptice într-o oarecare măsură, unele sunt mai puternice decât altele. În funcție de caracteristicile lor, uleiurile esențiale pot întări organismal prin efectul lor antioxidant și antiinflamator, pot lupta împotriva virușilor, pot purifica aerul, pot atenua simptomele asemănătoare gripei și răcelilor, grăbind vindecarea.
Cercetările științifice ne arată că stresul eliberează în corp hormonul cortizol. Acesta scade mecanismele de apărare ale sistemului imunitar, reducând nivelul de limfocite și compromițând creșterea celulelor T. Pe langa factorii biologici, uleiurile esentiale oferă și un beneficiu psihologic. De aceea aromaterapia poate ajuta la ameliorarea tensiunii și a stresului. Cercetările arată că inhalarea uleiurilor esențiale de lavandă și rozmarin reduce nivelul de cortizol, întărind astfel sistemul imunitar.
5 uleiuri esențiale care ajută la întâlnirea sistemului imunitar
Uleiul esențial de eucalipt
Eucaliptul este binecunoscut pentru parfumul său revigorant, proprietățile de curățare și sprijinul în ameliorarea bolilor respiratorii. Conține un procent ridicat în 1,8-cineol, în general între 60-90%. După inhalare, cercetările arată că susține sănătatea și funcționarea monocitelor și producția de celule T.Uleiul de eucalipt acționează, de asemenea, asupra bacteriilor infecțioase din tractul respirator superior, inclusiv asupra celor care cauzează gripa și streptococul. Aromele sale deschid căile respiratorii, decongestionează sinusurile și calmează tusea. Cu proprietățile sale antiseptice și antiinflamatorii puternice , întărește sistemul imunitar și revigorează organismul.
Uleiul esențial de lămâie
Uleiul esențial de lămâie îmbunătățește vizibil starea de spirit și ameliorează simptomele de depresie și anxietate. Ajută digestia și detoxifierea organismlului.În plus Acesta are proprietăți antioxidante și antibacteriene puternice care întăresc sistemul imunitar și cresc nivelul de energie. Prin urmare, este corelat și cu creșterea producției de limfocite, principalele celule imunitare ale corpului
Uleiul esențial de oregano
Uleiul esențial de oregano are puternice proprietăți de antibacteriene care ajută la protejarea corpului. Similar cu uleiul de eucalipt, uleiul esențial de oregano are un efect pozitiv asupra protecției împotriva bolilor căilor respiratorii. Datorită procentului său ridicat de 1,8-cineol, are un efect antiinflamator.În plus, uleiul are calități fortifiante, care contribuie la întărirea sistemului imunitar datorită beneficiilor sale psihologice. Prin reducerea nivelului de cortizol contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Uleiurile esențial de arbore de ceai (tea tree)
Uleiul esențial de arbore de ceai luptă împotriva infecțiilor și distruge bacteriile dăunătoare. Cu calități antibacteriene și antifungice puternice datorită nivelurilor ridicate de alfa-sabină și calităților antiseptice din cauza terpinenen-4-olului, uleiul esențial de arbore de ceai este un stimulator imunitar notabil.Uleiurile esențial de scorțișoară
Datorită proprietăților sale antifungice, antibacteriene, antivirale, antioxidante, antiinflamatoare și antiseptice, este eficient pentru tratarea infecțiilor externe și interne. Ajută la distrugerea germenilor din vezica biliară și a bacteriilor prezente în infecțiile cu stafilococ. De asemenea, contribuie la ameliorarea simptomelor răcelilor, gripei, durerilor în gât și congestiei nazale. Datorită aromei condimentate și calde are efecte revitalizante și asupra psihicului.La Pure Nature găsești toate aceste uleiuri esențiale marca Fiore d’Oriente, ce are tradiție încă din 1988 în domeniul uleiurilor esențiale în forma lor cea mai pură, din plante provenind exclusiv din Agricultura Ecologică, având certificare BIO. Toate fac parte din gama uleiurilor ingerabile, fiind certificate ca suplimente alimentare în UE. Astfel, le poți folosi în siguranță intern dar și extern, în funcție de nevoi. Sau, ca să îți fie și mai simplu, le găsești în cele mai nou produs Fiore d’Oriente: Amestecul de uleiuri esențiale 100% Sana essentia.
Amestec de uleiuri esențiale Sana essentia
Apelează la ajutorul acestui amestec de uleiuri esențiale pentru a-ți menține sistemul imunitar la cote maxime sau când dorești să dezinfectezi spațiile și suprafețele fără să folosești substanțe chimice. Este important să știi că amestecul Sana essentia este compus doar din uleiurie esențiale organice 100% pure, cu caracter puternic de igienizare, antimicrobial, antibacterian și stimulent imunitar.Mirosul amestecului este extrem de plăcut iar efectele sale sunt vizibile rapid deoarece conține 8 ulei esențiale cu rol în stimularea sistemului imunitar: cimbru, ulei de arbore de ceai, oregano, pin, eucalipt, lavandă, scorțișoară și mentă.