Primăvara - anotimpul curățirii și revenirii la viață

Primăvara - anotimpul curățirii și revenirii la viață
Primăvara este aici! O putem simți și ne putem bucura de ea. În Medicina Tradițională Chinezească, primăvara este considerată acel moment din an când energia Yang este în creștere. Acest lucru înseamnă că spiritul renașterii și al dezvoltării este pretututindeni în jur.

Elementul primăverii este Lemnul

Așa cum copacii și plantele încep să crească și să se orienteze spre cer, și noi trebuie să lăsăm în urmă întunericul, să facem o curățare completă și să începem o nouă etapă. Primăvara este momentul perfect să se debarasăm să trecut și să privim spre viitor. Prin urmare, primăvara are ca element asociat lemnul.

Culoarea primăverii este verde iar gustul său este acru

Green Green Spring Vegetables | Better Homes & GardensCuloarea asociată primăverii este verde iar gustul său este acru. Putem echilibra creșterea și dezvoltarea rapidă aferente acestei perioade prin introducerea în alimentație a legumelor de sezon, proaspete, verzi, pe măsură cee le încep să apară. Legumele verzi merg direct spre ficat și vezica biliară care sunt, de asemenea, asociate cu primăvara  și au un rol esențial în procesul de detoxifiere a corpului. De asemenea, ele conțin clorifilă, care accelerează regenerarea ficatului. Printre acestea putem menționa salata verde, varza Kale, pătrunjelul, ceapa verde, grâul înverzit, spirulina.
Pe lângă acestea, alimentele acre precum lămâile și oțetul de mere sunt utile deoarece stimulează secreția de bilă, susținând una dintre funcțiile de bază ale vezicii biliare. De asemenea, uleiul esențial de lămâie poate fi folosit cu succes.
Nu trebuie să uităm nici de ridichi. Cu aroma lor înțepătoare, sunt perfect pentru primăvară. Ele ajută la mișcarea QI-ului ficatului, deschizând meridianul hepatic.

Alergii sezoniere?

Seasonal Allergies: a Complete Guide for ReliefPrimăvara este o perioadă vântoasă, ceea ce generează o mișcare accelerată a particulelor, cauzând sau agravând alergiile. Prin urmare, nu este de mirare faptul că organul senzorial asociat primăverii este ochiul. Ochii roșii, lăcrimoși, cu senzație de mâncărime și alergiile sezoniere reprezintă principalele probleme aferente perioadei. Uleiurile esențiale și hidrosolii loacă un rol foarte important, contribuind la ameliorarea simptomelor. De exemplu, uleiul esențial Tea Trea este unul dintre cele mai utile uleiuri esențiale în acest scop. În timp ce elimină mucegaiul din aer, bacteriile și ciupercile care provoacă alergii, este și un antiinflamator cunoscut. Un studiu german a demonstrat că uleiul de arbore de ceai este un agent antimicrobian eficient împotriva unei game largi de bacterii, drojdii și ciuperci. Uleiul de arbore de ceai este, de asemenea, un adaos minunat la detergentul de casă pentru a dezinfecta spațiile și a elimina alergenii. De asemenea, hidrosolii, care sunt produși la distilarea uleiurilor esențiale și sunt foarte blânzi ajută la calmarea simptomelor alergiilor – spre exemplu, hidrosolul de trandafir de Damasc e foarte util pentru calmarea ochilor înroșiți iar cel de mușețel albastru sau cel de Tea Tree calmează mucoasa nazală, în cazul mâncărimilor cauzate de alergii.

Ficatul, vezica biliară și emoțiile

Primăvara este cel mai bun moment al anului pentru a lucra la progresul emoțional individual și la planurile de viitor, deoarece organele governate de anotimpul primăverii sunt ficatul și vezica biliară. Ficatul este responsabil pentru curgerea lină a emoțiilor și a sângelui în organism și este ușor afectat de emoțiile și stresul care stagnează sau au fost reprimate de mult timp. Vezica biliară este implicată în planificare, inspirație și luarea deciziilor. Când există emoții stocate sau stagnante în organism, ficatul și vezica biliară sunt afectate. Mișcarea qi-ului și a sângelui în organism prin exerciții fizice, respirație conștientă și folosirea de uleiuri esențiale sunt remedii indicate pentru a vă îngriji ficatul și vezica biliară în timpul primăverii.
Pe măsură ce energia primăverii se dezvoltă și ne îndreptăm spre mijlocul sezonului, observă cum te afectează schimbările din mediu. Fă mișcare, consumă alimente se sezon, elibează-ți emoțiile și petrece mai mult timp în natură. E de asemenea momentul oportun pentru a curăța corpul, mintea și spiritul de energiile stagnate, dar și de a-ți curăța energetic casa și mediul în care stai.   
Reenergizarea rutinei de primăvară
„Tratați, mai întâi, o boală cu alimente – numai dacă acest lucru eșuează, ar trebui să fie prescrise medicamente”, a sfătuit celebrul Sun Simiao, prolificul medic și scriitor chinez din secolul al VII-lea. Secole mai târziu, acest principiu rămâne esențial pentru medicina tradițională chineză (MTC) practicată astăzi, care se referă la crearea armoniei în organism.
The Emotions in Chinese MedicineCu toții suntem formați din elemente yin (pământ) și yang (cer), conform MTC, iar echilibrul lor este ceea ce ne menține sănătoși. Dacă yang-ul este dominant, alimentele care promovează yin-ul ar trebui consumate pentru a preveni bolile - un semn distinctiv al dezechilibrului - și invers. Indiferent dacă ai nevoie de mai mult yin sau yang, dieta ta se schimbă odată cu sezonul; o idee pe care Occidentul a îmbrățișat-o odată cu creșterea alimentației sezoniere. Dar a mânca ceea ce crește aproape și acum nu înseamnă doar să savurezi produse proaspete; de asemenea, restabilește echilibrul corpului. „Natura ne va oferi ceea ce avem nevoie pentru a echilibra”, notează Adrian Chang, un bucătar și scriitor chinezo-american, care, adesea, își bazează mesele pe principiile MTC.
Pe măsură ce renunțăm ușor la energia de hibernare a iernii, Chang spune că ar trebui să consumăm o serie de alimente de sezon, în special cele care ajută la curățarea ficatului - legume precum verdeața, morcovii de primăvară și ridichile, așa cum am menționat și anterior. Ficatul are nevoie de o atenție specială în acest sezon, deoarece lucrează ore suplimentare pentru a furniza forța vitală vitală, qi, în întregul corp. Dar Chang avertizează că, în timp ce mâncarea este, cu siguranță, un pilon central în MTC, practicile stilului de viață sunt aspecte la fel de importante (și sezoniere!) în echilibrarea minții, corpului și spiritului; exercițiile fizice, somnul și reducerea stresului joacă toate un rol important. MTC este „mai puțin despre o soluție rapidă – și mai mult despre hrănirea a ceea ce lipsește sau reducerea a ceea ce este în supraabundență”, explică el.

Chang împărtășește câteva sfaturi susținute de TCM despre cum să treci de la iarnă și să-ți revigorezi rutina de primăvară:
1. Bucură-te de un somn bun dar nu te trezi târziu. Acest lucru înseamnă să mergi la culcare în jurul orei 10 și să te trezești o dată cu răsăritul.
2. Fă exerciții ușoare. Anotimpurile trec printr-o schimbare masivă și asta ne afectează energetic și fizic. În timpul primăverii, cel mai bine este să fii blând cu corpul tău. Fă o încălzire, mai întâi, cu exerciții simple, care să te dinamizeze, dar care au un impact redus și un nivel mic de stres. „Fac mult yoga și pilates și recent am început să încorporez tai qi și qi gong în rutina mea, ceva ce făcea bunicul meu în fiecare dimineață”, spune Chang. „De asemenea, fac multe drumeții pentru că îmi place aspectul de a fi în aer liber în timp ce îmi fac sângele să curgă.”
3. Consumă alimente locale, de sezon. „În timpul iernii am consumat alimente care ne încălzeau, cum ar fi usturoiul și ghimbirul, dar acum putem începe să mâncăm alimente mai reci pentru a ne echilibra”, spune Chang. Orientează-te către ceea ce oferă natura.
4. Consumă apă călduță, ceaiuri ori supe la prânz deoarece acestea ajută digestia.
5. Evită băuturile alcoolice în plin soare deoarece este foarte important să îți protejezi ficatul, în perioada aceasta. Ceaiul de fructe de Goji este un înlocuitor perfect.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!