De ce sa-ți conservi energia iarna? Sfaturile Împăratului Galben pentru o hibernare cu rost

De ce sa-ți conservi energia iarna? Sfaturile Împăratului Galben pentru o hibernare cu rost

Rămâi cu bine 2021! Mai este cineva acolo care se simte extrem de epuizat de anul care tocmai a trecut? Iarna și-a intrat în drepturi de ceva vreme și acesta este momentul perfect pentru odihnă și reflecție. Este perioada anului cea mai dominată de energia „yin” – cu zile scurte și nopți lungi și friguroase. Yin este rece, plictisitor, încet, stabil și împământat. Yin ne atrage energia în interior. Conform Medicinei Tradiționale Chineze (MTC) alinierea cu energia sezonului este o condiție esențială pentru sănătate.

Dacă ne schimbăm obiceiurile în funcție de anotimpuri, putem crea mai mult echilibru între corpurile noastre și mediul exterior. Iarna este momentul ideal pentru a încetini, a ne conserva energia și a ne reîncărca bateriile.

The Winter Solstice, Traditional Chinese Medicine, and a Time for Repose - North Atlantic Books

Așa că profită de zilele mai reci și mai întunecate și acceptă-le invitația de a crea un spațiu meditativ de odihnă și reflecție. Oricum ar arăta modul tău de a hiberna este esențial să ai timp să aduni energia folosită pe parcursul anului ce a trecut.

Lucrarea de căpătâi Huang Di Nei Jing („Tratatul de Medicină Internă a Împăratului Galben") ne îndeamnă să practicăm ceea ce observăm în Natură:

„Forța internă concentrată a iernii este cea care permite
unei semințe să izbucnească în creșterea primăverii.”

Acupuncture Oriental Medicine Chinese Herbology in Reedsburg and Mauston, WI - Anderson Chiropractic Clinics

 

Energia iernii este profundă și potentă. Chiar dacă ne odihnim, lucrăm – dar în interior, acolo unde energia e colectată și păstrată. Aceste perioade Yin foarte hrănitoare ne dau energia necesară, viziunea și scopul cu care să ieșim în primăvară - un anotimp de creștere, de reînnoire a spiritului și de noi începuturi.

Predispoziția energetică pentru contracție și retragere face ca Qi-ul nostru să curgă mai în profunzime în interiorul nostru. Iar profunzimea iernii ne invită să ne conectăm cu esența ființei noastre și cu emoțiile noastre cele mai profunde.

E moarte în Natură și mai puțină activitate pentru a induce stimulare și entuziasm. De aceea, pentru unii, acest sezon contribuie la depresie, singurătate și dezechilibre emoționale de sezon. Alții pot simți o ușurare și o oportunitate de a-și lua o pauză și a reveni în interior.

În oricare dintre situații te-ai afla, să știi că învăturile Medicine Tradițional Chineze îți vor susține corpul, mintea și spiritul în trecerea prin anotimpurile ființei tale, practicând acum ceea ce observi în Natură: liniște și conservare.

Iarna este asociată în MTC elementului APĂ, ce guvernează RINICHII ȘI VEZICA URINARĂ. Rinichii sunt considerați a fi lăcașul energiei noastre vitale, sursa a tot Qi și sunt cel mai mult afectați de FRIG. De asemenea, emoția asociată rinichilor este FRICA. Astfel că atenția noastră în acest anotimp este să susținem și să hrănim elementul apă. Munca în exces, stresul și epuizarea fizică vor secătui elementul apă creând dezechilibre la nivelul rinichilor.

Iată ce sfat ne oferă Împăratul Galben în cartea sa:

„În lunile de iarnă, toate lucrurile din natură se ofilesc, se ascund, se întorc acasă și intră într-o perioadă de odihnă, așa cum lacurile și râurile îngheață și cade zăpadă. Acesta este un moment în care yin domină yang. Prin urmare, ar trebui să se abțină de la suprautilizarea energiei yang. Retrageți-vă devreme și treziți-vă cu răsăritul, care este mai târziu iarna. Dorințele și activitatea mentală ar trebui păstrate în liniște și sub control, ca și cum ai păstra un secret fericit. Încălziți-vă, evitați frigul și păstrați pielea acoperită. Evitați transpirația. Teoria sezonului de iarnă este una a conservării și depozitării. Fără o astfel de practică, rezultatul va fi o agresare a energiei rinichilor. Acest lucru va provoca slăbiciune, micșorarea mușchilor și răceală; atunci corpul își pierde capacitatea de a se deschide și de a se mișca în primăvară.”

ASOCIERILE IERNII ÎN MEDICINA TRADIȚIONALĂ CHINEZĂ

  • ELEMENT: APĂ
  • ORGAN YIN: RINICHI
  • ORGAN YANG: VEZICA URINARĂ
  • EMOȚIE: FRICĂ
  • SPIRIT: ZHI (VOINȚĂ)
  • CLIMAT: RECE
  • CULOARE: NEGRU/ALBASTRU ÎNCHIS
  • GUST: SĂRAT
  • ORGANE DE SIMȚ: URECHI
  • ȚESUTURI: OASE
  • VIRTUȚI: FORȚĂ, CURAJ, ÎNȚELEPCIUNE

ELEMENTUL APĂ


 

Iarna e guvernată de ementul APĂ, cea mai hrănitoare și esențială substanță pentru viață care conține mare parte din rezerva noastră de energie.

Înțelepciunea apei este curgerea. Apa se mișcă fără efort și ia forma exactă a ceea ce o conține. Dacă avem elementul apă în echlibru vom curge fără efort prin acest anotimp, vom fi „în flow”, plini de curaj, forță și voință, cu un sentiment de liniște și aliniere față de propriul scop și destin.

Dar Apa are și profunzime, întuneric și mister. Când elementul apei e dezechilibrat, emoția ce se va instala este FRICA. În doze normale frica este esențială pentru supraviețuirea noastră pentru că ne permite să navigăm situații cu grijă și prudență dar când elementul apă e afectat în corp putem experimenta frică in exces, anxietate, fobii și lipsa curajului.

RINICHII ȘI VEZICA URINARĂ

Can acupuncture and traditional chinese medicine help with kidney health?

 

Rinichii și vezica urinară sunt organele pereche care aparțin elementului apă, ce joacă un rol important în reglarea fluidelor din corp. În MTC, rinichii sunt „Magazia Esenței Vitale, al Jing-ului nostru”, care are legătură cu genetica noastră și guvernează creșterea, reproducerea, și modul în care trecem prin ciclurile vieții. Oasele, încheieturile, dinții, urechile, creierul și măduva osoasă sunt influențate de rinichi.
Rinichii inițiază toate procesele și funcțiile din întrega ființă: corp, minte și spirit și conțin combustibilul – energia noastră, qi, și voința noastră - necesare pentru a evolua și a ne atinge obiectivele în viață și a ne atinge întreg potențialul.

Meridianul rinichiului începe în talpă și trece în sus pe interiorul piciorului spre pelvis, abdomenul inferior și se termină pe piept. Corpul nostru ne va da de veste când epuizăm aceste rezerve ale rinichiului pentru că vor apărea simptome pe acest canal, cum ar fi dureri de spate, genunchi slabi, urinare frecventă și probleme menstruale sau de fertilitate. Alte semne de dezechilibru includ epuizare, crize autoimune, motivație foarte scăzută, frică și anxietate excesive și probleme osoase și articulare.

Vezica urinară se compară în MTC cu un rezervor în care apele corpului se colectează. Meridianul vezicii urinare este cel mai lung meridian al corpului – începe la ochi, călătorește peste cap spre ceafă, pe o parte și pe cealaltă a coloanei pănă la sacrum iar de acolo, în jos, pe spatele piciorului până în spatele genunchilor, apoi pe mijlocul gambelor, prin glezne, terminându-se la capătul degetului mic de la picior.
Semne fizice de dezechilibru includ dureri de spate, dureri de vezică, vertigo și dureri de cap, probleme de vedere și incontinență urinară. Având în vedere rolul vezicii de a reține urina, semnele emoționale de dezechilibru ale acesteia pot include, pe lângă frică, gelozia, și reținerea mâniei.

Așa că iarna avem oportunitatea de a ne concentra pe sănătatea și echilibrul rinichilor și a vezicii urinare. Să ne încărăcăm bateriile pentru a ne gestiona mai bine rezervele: o odihnă bună, hrană echilibrată și de sezon (mai multe rețete de sezon mai jos ), lichide multe și calde. De asemenea, include în viața ta o rutină restaurativă de wellness pentru susține aceste organe și a-ți spori vitalitatea.

AUTOÎNGRIJIRE DE SEZON

Chinese Medicine Luo Han Guo Soaked In Water During The Daytime Desktop Still Life Photography Map With Pictures Background, Traditional Chinese Medicine, Medicine And Food Homology, Luo Han Guo Background Image for


Să menținem echilibrul între muncă și odihnă este crucial în această perioadă. Iată câteva idei de autoîngrijire pentru lunile de iarnă:

 

Mâncare: concentrează-te pe alimentele care conțin calitățile elementului apă. Au culoare închisă, gust sărat, conținutul e hidratant și hrănitor. Exemple includ nuci, semințe, legume, fructe de mare, pește de apă sărată, alge, fructe de pădure închise la culoare, rădăcinoase, cereale integrale, ghivece și supe. Folosește condimente care încălzesc precum usturoiul, ghimbirul și cardamonul.

Plante adaptogene care întăresc rinichii și imunitatea, ajută în depresie și anxietate și susțin corpul să se adapteze la stress cum sunt Tulsi, care se consumă ca ceai și Ashwaghanda, a cărei pulbere se consumă ca supliment alimentar.

Uleiuri esențiale ca geranium, ylang-ylang, iasomie și tulsi pot fi folosite în difuzor pentru a întări elementul apă. Uleiurile florale au note de mijloc sau de bază și corespund cu niveluri mai profunde din noi. Uleiurile florale hrănesc yin, înalță spiritul și ne conectează cu frumusețea interioară și cu esența noastră. Chiparosul, rozmarinul, tulsi, bergamota, lemongrass-ul pot fi folosite în difuzor pentru a ne ajuta să facem față oboselii, depresiei, să ne concentrăm mai bine și să sporim memoria.
Uleiuri esențiale cu proprietăți diuretice (care ajută la mărirea cantității de urină în caz de cistite sau edeme) cum sunt chiparosul, feniculul si rozmarinul.
Uleiuri esențiale cu proprietăți antiseptice în caz de infecții ale rinichilor sau citite: Santal, Ienupăr, geraniu, Chiparos și rozmarin.
Pentru a spori încrederea în tine și a te calma poți folosi cimbrul, mușețelul, ienupărul și chiparosul.

Blend-uri de uleiuri esențiale care susțin rinichii

  • Blend detoxifiant de masaj - dacă esti foarte stresat/ă, suferi de retenție de lichide în țesuturi sau celulită, frica și grijile te stăpânesc încearcă:

În 30 ml ulei de migdale adaugă 2 picături de ulei esențial de cimbru, 5 picături de ienupăr și 5 picături de chiparos. De asemenea, nu uita de exerciții fizice, consumă multe lichide și legume.

  • Amestec pentru baie pentru predispoziții la cistită

Amestecă 1 cană de sare de la Marea Moartă sau sare de mare cu 4 picături de ulei esențial de Santal, 4 picături de ulei esențial de Bergamotă și 4 de ienupăr. Bea ceai „Donna” sau ceai Chakra 2 și redu cofeina și alți stimulenți la minim. Ai grijă să-ți echilibrezi flora intestinală și să-ți menții energia yin la cote înalte.

  • Amestec pentru frică

Dacă te confrunță cu frica încearcă acest amestec pentru difuzor: 4 picături din fiecare dintre următoarele uleiuri esențiale - Tămâie, Ienupăr, Cimbru.

Și noi ca și Natura, trecem prin anotimpurile sufletului, iar iarna, chiar dacă nu cea exterioară, ci mai degrabă cea interioară, trebuie onorată cum se cuvine.

Să o marcăm cu arome încântătoare! Descoperă aici aromaterapia sezonului.

Teo de la Pure Nature

PS: Săptămâna viitoare îți pregătim mai multe remedii de aromaterapie pentru probleme specifice iernii, ușor de realizat în casă, având ca ingrediente uleiurile esențiale amintite aici precum și rețete culinare de sezon, binențeles tot cu uleiuri esențiale

PPS:  așa că pregătește-ți ingredientele și stai aproape!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!