Mirosurile care ne influențează viața: cum funcționează și cum ne poate ajuta aromaterapia?

Mirosurile care ne influențează viața: cum funcționează și cum ne poate ajuta aromaterapia?
Imaginează-ți că ai putea controla starea ta emoțională prin intermediul mirosurilor - sună uimitor, nu-i așa? Sticluțele cu parfum sau uleiurile esențiale pot adăposti mult mai mult decât notele care descriu conținutul lor, ele devenind capsule ale timpului care pot trezi emoții adânci în conștiința noastră. Află cum aceste mirosuri uimitoare ne afectează direct sistemul nostru nervos, oferindu-ne posibilitatea de a atinge un nivel mai bun de sanatate și echilibru.

Studiul realizat de dr. Silvia Álava, intitulat „Mirosuri și emoții”, realizat pe 1000 de persoane a constatat că oamenii își amintesc 35% din ceea ce miros, dar doar 5% din ceea ce văd. Iar vestea bună e că majoritatea participanților au remarcat cum anumite mirosuri au reactivat amintirile fericite. 

Acest fenomen e cunoscut și sub numele de „efectul Proust” și e un simbol pentru puterea mirosului. Experiența senzorială descrisă de Marcel Proust în romanul ”În căutarea timpului pierdut” a devenit iconică. Intensitatea amintirii involuntare a unui moment din copilărie și emoțiile puternice apărute imediat, brusc, au fost stârnite de mirosul și gustul unei madeleine, o brioșă din Lorena, înmuiată în ceai. Descrierea acestei experiențe a determinat oamenii de știință să cerceteze mecanismele de funcționare ale mirosului, simțul nostru cel mai ancestral, precum și legăturile acestuia cu memoria și cu emoțiile. Iar rezultatele sunt foarte interesante.

Știm că simțurile noastre ne conectează cu lumea exterioară. Potrivit lui Tom Stafford, lector superior în psihologie și științe cognitive la Universitatea din Sheffield, .mirosul este cel mai vechi și mai complex dintre simțuri. Strămoșii noștri trăiau într-o lume în care substanțele periculoase puteau fi găsite în aer și apă, așa că și-au folosit mirosul pentru a le adulmeca și a se proteja. Înainte de vedere, auz sau chiar atingere, creaturile au evoluat pentru a răspunde la substanțele din jurul lor, mirosul fiind o chestiune de supraviețuire.

Cum funcționează mirosul?

Epiteliul nazal, mucoasa care se găsește în nas, conține între 10 și 20 de milioane de neuroni - receptori olfactivi. Aceștia vin în contact cu molecule din aer și transferă informația către creier putând astfel distinge diferitele mirosuri. Unele studii susțin că putem recunoaște 3 triliarde de mirosuri diferite. 

De ce mirosul este atât de strâns legat de emoțiile, de memoria și de motivația noastră?

Pe când auzul și vederea încep de la organele de simț (urechi și ochi) și se deplasează la o stație releu numită talamus, înainte de a trece la restul creierului, mirosul merge direct de la mucoasa olfactivă în sistemul limbic: în hipocamp (Eichenbaum & Otto, 1992)., la amigdala creierului și cortexul prefrontal, fără nicio altă „stație” intermediară. De aceea aromaterapia și uleiurile esențiale au un efect atât de rapid și de profund mai ales asupra aspectelor psiho-emoționale, pentru că acționează direct asupra sistemului nostru limbic. Dar ce e acesta și ce rol are?

Sistemul limbic este partea a creierului implicată în răspunsurile noastre comportamentale și emoționale, mai ales atunci când vine vorba de comportamente de care avem nevoie pentru supraviețuire dar și răspunsurile de luptă sau fuga. 

Structurile majore ale sistemului limbic, sunt hipocampul și amigdala.

Hipocampul este în esență centrul memoriei creierului și ne ajută să învățăm lucruri noi. Aici, amintirile noastre episodice sunt formate și catalogate pentru a fi depozitate pe termen lung în alte părți ale cortexului cerebral. Conexiunile făcute în hipocamp ne ajută, de asemenea, să asociem amintirile cu diverse simțuri, în special cu simțul mirosului. De asemenea aici se  produc noi neuroni din celule stem adulte  (neurogeneză) cu ajutorul cărora învățam lucruri noi.

Amigdala joacă un rol central în răspunsurile noastre emoționale, inclusiv sentimente precum plăcere, frică, anxietate și furie. Amigdala atașează, de asemenea, conținut emoțional amintirilor noastre și, prin urmare, joacă un rol important în a determina cât de robust sunt stocate acele amintiri. Amintirile care au o semnificație emoțională puternică tind să rămână.

Cortexul prefrontal este considerat zona creierului responsabilă pentru orchestrarea gândurilor și acțiunilor în conformitate cu obiectivele noastre interne. Aceasta este implicată în funcții executive, cum ar fi planificarea, luarea deciziilor, memoria pe termen scurt, exprimarea personalității și moderarea comportamentului social.

Deoarece neuronii receptori olfactivi au conexiune directă către aceste regiuni ale creierului mirosurile evocă mai multe amintiri emoționale decât orice alt indice de memorie (Chu & Downes, 2000) ceea ce face din aromaterapie o minunată metodă de a ajuta la gestionarea emoțiilor.

Să nu uităm că industria parfumurilor și este construită în jurul acestei conexiuni, parfumierii dezvoltând parfumuri care caută să transmită o gamă largă de emoții și sentimente; de la dorință la putere, de la vitalitate la relaxare.

 Dar haide să ne gândim că putem fi proprii noștri parfumieri prin folosirea uleiurilor esențiale și a aromaterapiei, prin mirosuri care să ne evoce emoțiile pozitive de care avem nevoie pentru a face față mai bine stresului cotidian. 

Iar dacă adăugăm faptul că la un nivel mai personal, mirosul este extrem de important atunci când vine vorba de atracția dintre două persoane, aromaterapia devine și mai interesantă, dar asta vom vedea în următorul articol. 

Până atunci te invităm pe www.purenature.ro să-ți alegi mirosurile potrivite stării tale de bine!
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!