Primăvara este sezonul renașterii și al creșterii, dar pentru mulți oameni poate fi o perioadă dificilă, cu simptome precu astenia, furia, oboseala, insomnii sau alergii. Din fericire, Medicina Tradițională Chineză (MTC) prin abordarea holisitică ne ajută să ne înțelegem mai bine cauzele acestor dezechilibre și iar aromaterapia naturală, ghidată după aceste principii este o metodă eficientă pentru a ne ajuta să obținem acest echilibru.
Pentru a înțelege de ce primăvara este atât de provocatoare haide să recapitulăm un pic principiile care stau la baza Medicinei Tradiționale chineze (MTC.) Aceasta recunoaște cinci mișcări de transformare a materiei (Yin) în energie (Yang) și a energiei înapoi în materie. Yin și Yang sunt forțe primordiale care formează împreună baza a tot ceea ce există, iar transformarea lor neîncetată dintr-unul în altul este ceea ce creează și distruge totul în jurul nostru, inclusiv sănătatea noastră. Acest proces de transformare se reflectă în ciclurile pe care le vedem peste tot în jurul nostru, inclusiv ciclul nașterii, creșterii și morții, precum și ciclul anotimpurilorîn schimbare.
Aceste cinci faze corespund în MTC celor cinci anotimpuri: primăvară, vară, vară târzie, toamnă și iarnă. Fiecare anotimp se referă la un element specific, anumite organe ale corpului, emoții specifice și alți factori care sunt descriși pe scurt, parțial, în infograficul însoțitor.
Primăvara este anotimpul creșterii, expansiunii, al energiei și exuberanței. Asta pentru că energiile noastre Yang calde, luminoase și active încep să crească, iar energiile Yin reci, întunecate și pasive încep să se scadă. Conform acestui sistem tradițional, primăvara este asociată elementului lemn. Organele corespunzătoare sunt ficatul și vezica biliară. Factorul atmosferic cel mai activ și mai destabilizant în această perioadă e vântul iar emoția asociată acestei perioade este furia.
De aceea în medicina clasică chineză, primăvara este considerată o perioadă provocatoare, deoarece creșterea bruscă a Qi-ului poate genera sau agrava dezechilibre și blocaje. Acupunctorii care practică medicina chineză descriu primăvara ca fiind „o perioadă foarte periculoasă”, deoarece nu numai că toate ființele vii se confruntă cu aceiași creștere a Qi-ului, dar și vremea instabilă, vântul caracteristic și fluctuațiile de temperatură ale sezonului necesită flexibilitate și adaptare la toate nivelurile corpului, minții și spiritului.
De accea este înțelept în primăvară să te adaptezi, menținând o ținută adecvată, ferindu-te de vânt, consumând o dietă bine echilibrată iar folosind uleiurile esențiale și remediile naturale potrivite adaptarea devine mai facilă.
Spuneam că elementul asociat primăverii este Lemnul și că organele corespunzătoare acestui element sunt ficatul și vezica biliară.
Ficatul, ca organ, este esențial pentru reglarea și stocarea sângelui. De asemenea, descompune grăsimile; transformă glucoza în glicogen; elimină aminoacizii din sânge, transformându-i în uree, care este excretată de rinichi; stochează vitamine și este asociat cu producția de hormoni. Ficatul este unul dintre puținele organe care permite regenerarea completă a țesutului său (astfel încât, chiar dacă 75% din ficat este tăiat, ficatul poate reveni la întregime din nou). Vezica biliară este un mic organ conectat la ficat (prin canalul hepatic), care stochează bila pentru ficat. Bila emulsionează grăsimea și neutralizează acizii din alimentele parțial digerate, ajutând la digestie.
Deoarece ficatul este puterea corpului, cu funcțiile sale extinse, este deosebit de important să-l menținem echilibrat și să funcționeze bine. Ficatul este responsabil pentru distribuția și reglarea Qi-ului în întregul corp, iar dacă este slăbit sau toxic, sănătatea generală și vitalitatea sunt diminuate. Când elementul din lemn este slab, oamenii se pot simți nehotărâți și blocați. Ei pot avea furie, exprimată sau neexprimată și pot fi dornici de control, aroganți și nervoși. Oamenii cu ficatul dezechilibrat pot fi dependenți de muncă sau, într-adevăr, din cauza naturii lor dependente, pot fi alcoolici sau dependenți de droguri. Ei pot avea, de asemenea, probleme digestive și se confruntă cu balonare și gaze. Cu dezechilibrul vezicii biliare, există tendința de a fi frustrat emoțional, de a avea resentimente și a fi iritabil. În MTC „ficatul se exprimă prin ochi”. Iar primăvara, nu întâmplător, aceștia sunt des afectați de alergiile sezoniere. Dar despre acestea vom discuta într-un viitor articol.
Deci, cum pot uleiurile esențiale ajuta la echilibrarea energiei ficatului? Uleiurile esențiale, atunci când sunt masate pe piele cu un ulei purtător, pot pătrunde în fluxul sanguin, curgând în ficat pentru descompunere. Uleiurile esențiale au multe calități terapeutice diferite, iar ficatul este capabil să organizeze constituenții chimici ai uleiului pentru a ajuta organismul, fie că este vorba de susținerea hormonilor, de întărirea digestiei sau de curățarea toxinelor, pentru a numi câteva.
Depresia, furia sau frustrarea împiedică capacitatea ficatului de a extinde qi-ul vital către organism, ducând la letargie, oboseală și uitare. Când qi-ul hepatic stagnează, pot fi evidente simptome precum palpitații, tendința de a fi speriat, insomnie, coșmaruri, memorie slabă, ten fără luciu, amețeli și buzele și unghiile palide, sindrom premenstrual, accese de furie. Uleiurile esentiale pentru ameliorarea acestor stări si intarirea energiei lemnului sunt tulsi, bergamota, salvia, geranium, lavanda, neroli, verbină exotică și ylang ylang. Acestea folosite într-un difuzor, în timpul meditației sau exercițiilor pot ajuta la construirea Qi-ului. Noaptea, uleiurile precum măghiran, lavanda, neroli, portocală dulce, mușețel roman, lemn de santal și trandafir sau amerstecul Noapte Bună care conține principalele uleiuri pot atenua frica, insomnia și pot pregăti corpul pentru un somn bun. Ficatul trebuie să se reîncarce și este important să susținem elementul lemn adormind înainte de ora 23:00 astfel încât ficatul să se poată odihni și să-și reumple energia. O baie caldă cu uleiurile esențiale de mai sus în combinație, poate amestecate cu săruri de baie ar fi o modalitate minunată de a te relaxa înainte de culcare.
După cum am menționat mai devreme, una dintre principalele funcții ale ficatului este crearea și reglarea hormonilor. în special, din cauza menstruației (sau a lipsei acesteia la femeile aflate la menopauză, care cad pradă unei energii hepatice dizarmonice care duce la crampe, balonare, schimbări de dispoziție, iritabilitate, dureri de cap, dureri abdominale, frustrare, furie, uitare, palpitații, nervozitate, Bufeurile... uh, lista poate continua și mai departe...) Uleiurile esențiale nu vor elimina aceste simptome, dar pot ajuta la echilibrarea și diminuarea din neliniștea fizică și emoțională asociată cu dezechilibrul hormonal. Aceste elemente esențiale includ salvia, fenicul (conțin fitoestrogeni) geranium, mușețel roman, chiparos, ghimbir, iasomie sambac, maghiran si rozmarin. Inhalate, masate, adăugate în baie, orice metodă va ajuta la livrarea uleiurilor către ficat și va începe echilibrarea și reorganizarea.
Deabea după ce ne adaptăm un pic la energia primăverii și devenim stabili putem vorbi de detoxifiere, care va fi tema unui viitor articol. Dar până atunci așteptăm comentariile și întrebările tale legate de aromaterapia de primăvară iar dacă ți s-a părut interesant nu ezita să distribui acest articol și prietenilor tăi!