Ulei esențial de LAVANDĂ
Lavandula augustifolia
Supliment alimentar pe bază de ulei esențial de Lavandă , indicat pentru a îmbunătăți starea de spirit, armonizatoare
VEGETARIAN. - 100% pur - Supliment alimentar - Certificat organic - Soiuri chemotipate selectate
Doză și mod de utilizare: Se recomandă a se consuma 2-3 picături de ulei esențial, diluate într-o linguriță de ulei vegetal sau zahăr, o dată pe zi.
Aroma sa ușor florală și liniștitoare o face deosebit de atractivă pentru majoritatea oamenilor iar în termeni terapeutici, lavanda este uleiul cel mai versatil și utilizat ar trebui inclus în fiecare trusă de aromaterapie. Lavanda a fost utilizată continuu de mii de ani, fie sub formă de ulei esențial, fie ca plante proaspăt uscate.
Dintre toate uleiurile esențiale, l
avanda este cel mai versatil, cu o gamă largă de proprietăți, de la analgezice, antidepresive, antiseptice, bactericide și decongestionante, până la hipotensive, repelente la insecte, sedative și vermifuge.
Versatilitatea plantei poate reflecta structura sa chimică complexă. Are
peste 100 de constituenți, inclusiv acetat de linalil (până la 40%), linalol, lavandulol, lavandulil acetat, terpineol, cineol, limonen, ocimen, cariofilena, printre altele.
Cea mai importantă proprietate a uleiului de lavandă este capacitatea sa de a restabili starea dezechilibrată - fie a minții, fie a corpului, de a stabili starea de echilibru în care vindecarea poate avea loc.
Uleiul esențtial de lavandă Fiore D’Oriente este obținut prin d
istilarea la abur a vărfurilor înflorite pentru ca tu să te bucuri de cea mai înaltă calitate și puritate.
Miros: adevărata Lavandă are un parfum floral și erbaceu. Evocă personalități ordonate și senine.
Uleiul esențial de Lavandă este echilibrat: este
plasat între Yin și Yang, este potrivit pentru persoanele care exagerează mereu, dar care caută de fapt echilibrul. Esența de Lavandă
calmează agresivitatea și instalează o senzație de pace a minții și a inimii, care
echilibrează sistemul nervos, disonanțele energetice ale psihicului și somatizările aferente: stres, hipertensiune, palpitații, migrenă, favorizează fluxul de energie la nivelul ficatului, evită tensiunea și stagnarea (cefalee, spasme, contractări, hipertensiune arterială, dismenoree). Ajută la reducerea constricției toracice și facilitează
respirația (alergie).
Beneficiile uleiului esențial de lavandă:
Pe plan energetic, Lavanda este benefică pentru
cea de a II-a chakră, ajută la aducerea echilibrului și păcii în relații și stimuleaza energia creatoare, îmbunătățind atenția și intuiția. Menține stabilitatea, elimină negativitatea și oferă protecție. Ajută la vindecarea problemelor sexuale, atunci când poftele și dorința provoacă dezechilibre emoționale și supărare. Lavanda conferă forță, introspecție, inspirație și perspectivă. Este asociată cu curajul, creativitatea, fertilitatea, longevitatea și cu secretele.
Energia qi: Denumită în medicina tradițională chineză Xun Yi Cao, Lavanda face parte din remediile herbalistice prescrise de medicii chinezi de secole fiindcă ajută Qi (energia) să coboare spre centrul corpului și o dispersează până la extremități. Este stimulantă și relaxantă, răcoritoare sau ușor încălzitoare restauratoare și astringentă în același timp. Aceasta se datorează faptului că Lavanda este un regulator – este o plantă înțeleaptă care știe să se adapteze aici, să rupă un blocaj dincolo. Din punct de vedere al organelor, lavanda pătrunde în sistemul nervos și în creier, uter, rinichi, plămâni, ficat, splină și vasele de concepție și de guvernare.
-
Lavanda circulă Qi, calmează stomacul, elimină umezeala și frigul: Răcești ușor? Simți stagnare și frig în corp, ai o digestie slabă și lentă? Lavanda e minunată aici. Prin încălzirea și circularea Qi, lavanda va ameliora simptomele blocării Qi, în special a deficitului de Yang al inimii, care include palpitații, amețeli, respirație scurtă, membre reci, tensiune arterială ridicată, cianoza buzelor (nuanță violet/albastru). Acea nuanță purpurie indică stagnare. Acțiunea de încălzire și promovare a circulației tratează, de asemenea, frigul, scaunele moi, oprește vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, crampele menstruale și incontinența urinară.
-
Lavanda hrănește și întărește uterul: Folosește lavanda pentru a ameliora disconfortul cauzat de sindromul premenstrual și crampele menstruale. Masează câteva picături de ulei esențial de lavandă pe abdomenul inferior și în centrul pieptului. Are capacitatea sa de a pătrunde în sistemul nervos și în uter. Deoarece lavanda stimulează uterul, nu o utiliza în prima parte a sarcinii ci doar în ultimele trei săptămâni. În timpul travaliului, va ajuta mama să se relaxeze – fără a o seda – în timp ce va reduce durerea
.
- Lavanda calmează mintea și nervii: Probabil cea mai faimoasă funcție a lavandei este capacitatea sa de a ne calma. Lavanda pătrunde în inimă, așezând shen-ul (mintea / spiritul), calmează mintea activă și liniștește nervii, ușurează depresia. Tincturile, infuziile sau florile din perne au fost folosite de secole pentru a promova un somn odihnitor. Dacă ești o persoană care rămâne mult timp în răspunsul instinctiv „luptă sau fugi”, ia în considerare integrarea lavandei în rutina ta. De asemenea, e minunată pentru adolescenți.
- Lavanda promovează eliberarea în exterior – favorizează transpirația: Când te lupți cu răceala, alergia sau gripa … te lupți cu o invazie exterioară. Natura disipantă a lavandei și stimulatoare asupra Qi ajută la deschiderea porilor și la producerea transpirației pentru ameliorarea febrei, a durerilor de cap, a congestiei sinusurilor și a durerii în gât. Florile ajută, de asemenea, la „coacerea și promovarea” erupțiilor – gândiți-vă la varicelă și pojar.
-
Reduce infecțiile, inflamațiile, repară pielea și vindecă țesuturile pentru că întărește „Wei Qi”: Nu contează unde este infecția sau inflamația, lavanda te va ajută pentru că susține Wei Qi, prima linie de apărare imunitară a corpului. Folosește-o în caz de bronșită, infecții oculare, astm, mușcături de insecte, înțepături de albine, iritații cauzate de plante ( înțepături de urzică și iedera otrăvitoare), răni și vânătăi. Este deosebit de eficientă la refacerea pielii deteriorate de arsuri (inclusiv solare) și eczeme.
Stres, depresie, anxietate: Datorită naturii sale echilibrante lavanda este de mare ajutor pentru persoanele care se află într-o stare emoțională dezechilibrată – emotivitate, stres, anxietate, nervozitate, depresie sau stări fluctuante. Băile cu lavandă sunt foarte utile în acest caz.
Uleiul de lavandă scade tensiunea arterială, ritmul cardiac și temperatura corpului, indicând o scădere a răspunsului la stres. De asemenea, reduce anxietatea, stresul emoțional și percepția durerii.
Componentele sale active au, de asemenea, o afinitate pentru receptorii GABA. Uleiul esențial de lavandă poate inhiba legarea receptorilor GABA, ceea ce induce efecte calmante și reduce anxietatea semnificativ.
Sprijin emoțional: Uleiul de Lavandă e folosit în aromaterapie pentru contracararea stărilor și emoțiilor negative precum anxietatea, stresul, tensiunea, agitația, frica, nesiguranța, îngrijorarea, insomnia și epuizarea.
În schimbul emoțiilor negative, vei regăsipacea interioară, calm și echilibru emoțional deoarece Lavanda este un bun armonizator cu proprietăți vindecătoare.
Insomnie: Insomnia este una dintre stările pentru care lavanda este alegerea cea mai bună a uleiului esențial, indiferent de cauzele acesteia. Uleiul de lavandă crește eficiența somnului, permițând un somn mai lung și mai profund. Scade timpul petrecut treaz în timpul nopții, precum și oboseala dimineții. Inhalarea uleiului de lavandă ajută la reducerea stresului, scăderea ritmului cardiac și creșterea variabilității între bătăile inimii pe termen scurt. Folosește uleiul înainte de culcare pentru un somn odihnitor, în difuzor, pe lenjerie, aplicat pe tălpi sau adăugat la o baie de noapte bună.
Respirație: Inhalarea uleiului esențial de lavandă ajută la reechilibrarea sistemului respirator în cazul în care te confrunți cu astm, bronșită, gripă, halitoză, infecții ale gâtului sau tuse convulsivă.
Echilibrarea chakrelor: Lavanda creează o relație între a cincea Chakră(Vishudda)și a doua (Svadhisthana)și,prin urmare, favorizează contactul conștient cu lumea emoțională proprie, ajută la exprimarea ei. Este indicată și pentru dezechilibre sexuale, pentru a favoriza creativitatea artistică, pentru tensiunea emoțională care se manifestă pe gât cu un sentiment de constricție.
*Amestec pentru vaporizator care trateaza senzația de
nod în gât, blocaje emoționale, rigiditate de exprimare
UE Mirt 5 g – UE Lavandă 3,5 g – UE Eucalipt 3,5 g – UE Mandarină 5 g – UE Melisă 2 g
Și CHAKROIL nr.5 Vishudda conține ulei de Lavandă.
Imunostimulent: Proprietățile analgezice, antiseptice și antibiotice ale uleiului de lavandă îl constituie un tratament valoros pentru răceli, tuse, sinuzită și gripă. Poate calma, descongestiona și ataca bacteriile care provoacă infecții.
Îngrijirea pielii: Proprietățile liniștitoare și antiinflamatoare ale lavandei sunt valoroase pentru multe afecțiuni ale pielii iar aroma sa delicată este potrivită pentru a fi amestecată cu creme, loțiuni.De asemenea, lavanda are proprietatea de a stimula dezvoltarea de celule noi.
Folosește împreună cu hidrosolul de lavandă pentru a obține benefiicile maxime.
Cicatrici: Lavanda și cicatricile: ori de câte ori există o cicatrice, există o stagnare puternică a energiei în partea afectată, iar aplicarea lavandei aduce o relaxare considerabilă și reducerea durerii.
Dacă este necesară ruperea aderențelor, va fi necesar să apelați la ajutorul uleiului esențial de Lămâie; prin urmare, Uleiurile esențiale de Lămâie, Lavandă și Măceșe vor fi utile în amestec pentru cicatrici și petele de pe piele.
Soare: Lavanda este atât
antiseptică, cât și analgezică, ceea ce este o alegere ideală pentru tratarea arsurilor și a leziunilor. Promovează vindecarea rapidă și ajută la prevenirea cicatricilor.
Este un remediu natural și holistic care dă rezultate incă de la prima aplicare.Are un spectru larg de acțiune ameliorând durerea și disconfortul asociat cu arsurile solare,calmănd și protejând pielea, fiind astfel un tratament antiinflamator,antioxidant și antimicrobian .
Uleiul esențial de lavandă sau lavandină are un efect calmant și răcoritor asupra pielii atenuând roșeata și discomfortul și ajutând pielea să se regenereze și să își păstreze hidratarea și elasticitatea.
Minimizează și previne petelor cauzate de soare. Utilizarea frecventă a unui ulei cu lavandă poate reduce și să minimizeze apariția petelor solare.
Insecticid: Protecția împotriva insectelor și proprietățile lavandei a fost folosită de mai multe secole. Aplicarea uleiului esențial pe piele te va ajuta să nu fi mușcat de țânțari și de alte insecte.
Dacă ai fost deja mușcat,aplică pe zona respectivă ulei de lavandă deoarece va grăbi vindecarea.
Antiinflamator: Linaloolul și acetatul de linalil, unii dintre principalii constituenți ai lavandei, au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante .
Dureri musculare: O altă utilizare a Lavandei este pentru ameliorarea durerilor musculare. Este cel mai bine utilizat în ulei purtător. Poate fi utilizat pentru ameliorarea durerilor de reumatism, sciatică, artrită datorită acțiunii multiple a uleiului de lavandă în reducerea durerii la nivel local, scăderea rației durerii a sistemului nervos central, reducând inflamația și tonificând sistemul în general.
Dureri de cap: Inahalrea uleiului esențial de lavandă sau masarea acestuia pe tămple poate reduce semnificativ durerile de cap.
Dureri menstruale: Lavanda este utilizată pentru reducerea durerilor menstruale sau a menstruației reduse, fie masând ușor în abdomenul inferior. În timpul travaliului din timpul nașterii, lavanda poate reduce durerea și va întări contracțiile.
Sistem digestiv: Uleiul esențial de lavandă este un remediu natural și eficient în cazul în care te confrunți cu simptome precum flatulență, greață.colici,dispepsie.
Inimă: Acțiunea lavandei asupra mușchilor inimii este atât tonică, cât și sedativă, ceea ce o face valoroasă pentru tratarea palpitațiilor și, de asemenea, ajută la reducerea tensiunii arteriale ridicate.
Creșterea părului: Lavanda stimulează circulația sângelui, astfel încât poate îmbunătăți considerabil creșterea părului atunci când este aplicată pe scalp într-un amestec de ulei de măsline.Este benefică și împotriva căderii părului.
DIFERENȚA ÎNTRE LAVANDĂ ȘI LAVANDINĂ
Uleiul esențial de Lavandină provine din planta denumită Lavandula hybrida, care este o varietate de lavandă. Lavandina este un hibrid natural între două specii de lavandă: Lavandula angustifolia și Lavandula latifolia (cunoscută și sub numele de „Spike Lavender” - o lavandă cu miros înțepător originar din Europa mediteraneană). Lavandinul este cunoscut pentru că produce mai mult ulei esențial decât ruda sa
lavanda angustifolia, ceea ce explică și prețul mai mic. Puține companii producătoare de uleiuri fac această diferență în etichetare.
Unul dintre elementele cheie care diferențiază uleiul de lavandină de uleiul de lavandă este că el conține un procent mult mai mare de camfor. Acest lucru îl face un bun expectorant și îi conferă un miros mai intens și mai înțepător. De aceea acesta este folosit tradițional pentru menținerea sănătății aparatului respirator, pentru a ajuta la eliminarea congestiei și a excesului de flegmă. De asemenea uleiul esențial de lavandină poate avea efecte analgezice, poate reduce durerea și inflamația la nivelul mușchilor.
Hibrizii pot apărea numai între două specii strâns înrudite iar această hibridizare a apărut natural, ceea ce înseamnă că lavandina este un ulei esențial natural, pur și sigur de folosit pentru copii, în diluțiile recomandate. Pentru mai multe detalii consultați articolul nostru de pe blog
: „Scurt ghid de folosire a uleiurilor esențiale pentru copii”
Cum se folosește lavanda?
Se utilizează în tincturi, în infuzii sau sub forma uleiului esențial. Sincer,
uleiul esențial de lavandă este cea mai simplă formă de utilizat fiind și cea mai concentrată. Și
hidrosolul de lavandă este eficient și blând pentru zonele mai sensibile, unde nu aplicăm ulei esențial.
Adăugă uleiul esențial de lavandă în băi, inhalații la aburi și în ceaiuri pentru răceli, gripă, febră și congestie sinusală.
Adăugă în uleiuri vegetale de jojoba, baobab, migdale, moringa și aplică pe piele – pentru a calma arsurile, erupțiile cutanate sau pielea dureroasă. E super eficient în caz de arsuri solare.
Aplică hidrosol de lavandă în nas în caz de congestie, pentru a trata iritația de scutec la bebeluși, sau în loc de tonic pentru a menține un ten elastic și radiant.
Pune câteva picături ulei esențial de lavandă pe pernă sau în difuzor pentru relaxare și un somn odihnitor sau pentru ameliorarea simptomelor de stagnare a Qi.
Masează câteva picături ulei esențial de lavandă pe abdomenul inferior și în centrul pieptului în caz de sindrom premenstrual.
Mănâncă sau bea lavandă – adaugă florile în deserturi, ceaiuri ușoare sau infuzează miere cu lavandă. Fructe de pădure și lavandă? Ierburi de Provence cu lavandă? Toate sunt aromate și delicioase.
Cele prezentate au caracter general, infomativ. Recomandăm să te consulți cu un aromoterapeut înainte de a folosi uleiuri esențiale pentru boli și afecțiuni serioase, dacă ești gravidă sau iei vreun tratament. Pentru punerea diagnosticului, pentru investigații și tratamente îți recomandăm un consult medic