5 beneficii ale lavandei din medicina chineza

5 beneficii ale lavandei din medicina chineza

Cu toții știm că lavanda se mândrește cu o bogată istorie, fiind utilizată de milenii în scopuri medicinale și ceremoniale, încă din Egiptul și  Roma antică. Dar cum a ajuns lavanda să-și țeasă magia în lumile noastre moderne, ajungând cel mai iubit ulei esențial folosit în aromaterapie astăzi?  

Aroma sa ușor florală și liniștitoare o face deosebit de atractivă pentru majoritatea oamenilor iar în termeni terapeutici, lavanda este uleiul cel mai versatil și ar trebui inclus în fiecare trusă de aromaterapie. Dar cum face asta?

M-am întrebat adeseori cum reușește lavanda să fie atât de complexă, relaxează și stimulează, răcorește și  încălzește ușor, e restauratoare și astringentă în același timp? E puțin contradictoriu, nu-i așa?

 

Explicația am găsit-o în medicina trandițională chineză și în tradițiile holistice asiatice legate de sănătate pe care m-am gândit să vi le împărtășesc aici.

Denumită în medicina tradițională chineză Xun Yi Cao Lavanda și face parte din remediile herbalistice prescrise de medicii chinezi de secole fiindcă ajută Qi (energia) să coboare spre centrul corpului și o dispersează până la extremități. Ca și aromă este definită ca fiind înțepătoare, ușor amară. Este stimulantă și relaxantă, răcoritoare sau ușor încălzitoare restauratoare și astringentă în același timp. Aceasta se datorează faptului că Lavanda este un regulator - este o plantă înțeleaptă care știe să se adapteze aici, să rupă un blocaj dincolo - când vom aprofunda puțin, toate astea vor avea sens. Din punct de vedere al organelor, lavanda pătrunde în sistemul nervos și în creier, uter, rinichi, plămâni, ficat, splină și vasele de concepție și de guvernare.

Un mic sfat de la practicienii din medicina asiatică: „Lucrurile asemănătoate tratează afecțiuni asemănătoare” - movul lavandei va trata stagnarea, cum e sindromul Raynaud care apare ca o nuanță purpurie a mâinilor, sub unghii, pe buze. Dacă dorești să tratezi stagnarea, folosește lavanda.

☯️ Lavenda circulă Qi, calmează stomacul, elimină umezeala și frigul

Răcești ușor? Simți stagnare și frig în corp, ai o digestie slabă și lentă? Lavanda e minunată aici. Prin încălzirea și circularea Qi, lavanda va ameliora simptomele blocării Qi, în special a deficitului de Yang al inimii, care include palpitații, amețeli, respirație scurtă, membre reci, tensiune arterială ridicată, cianoza buzelor (nuanță violet / albastru). Acea nuanță purpurie indică stagnare. Acțiunea de încălzire și promovare a circulației tratează, de asemenea, frigul, scaunele moi, oprește vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, crampele menstruale și incontinența urinară.

☯️ Lavanda hrănește și întărește uterul

Folosește lavanda pentru a ameliora disconfortul cauzat de sindromul premenstrual și crampele menstruale. Masează câteva picături de ulei esențial de lavandă pe abdomenul inferior și în centrul pieptului. Are capacitatea sa de a pătrunde în sistemul nervos și în uter. Deoarece lavanda stimulează uterul, nu o utiliza în prima parte a sarcinii ci doar în ultimele trei săptămâni. În timpul travaliului, va ajuta mama să se relaxeze - fără a o seda - în timp ce va reduce durerea.

☯️ Lavanda calmează mintea și nervii

Probabil cea mai faimoasă funcție a lavandei este capacitatea sa de a ne calma. Lavanda pătrunde în inimă, așezând shen-ul (mintea / spiritul), calmează mintea activă și liniștește nervii, ușurează depresia. Tincturile, infuziile sau florile din perne au fost folosite de secole pentru a promova un somn odihnitor. Dacă ești o persoană care rămâne mult timp în răspunsul instinctiv „luptă sau fugi”, ia în considerare integrarea lavandei în rutina ta. De asemenea, e minunată pentru adolescenți.

 

☯️ Lavanda promovează eliberarea în exterior - favorizează transpirația

Când te lupți cu răceala, alergia sau gripa ... te lupți cu o invazie exterioară. Natura disipantă a lavandei și stimulatoare asupra Qi ajută la deschiderea porilor și la producerea transpirației pentru ameliorarea febrei, a durerilor de cap, a congestiei sinusurilor și a durerii în gât. Florile ajută, de asemenea, la „coacerea și promovarea” erupțiilor - gândiți-vă la varicelă și pojar.

☯️ Reduce infecțiile, inflamațiile, repară pielea și vindecă țesuturile pentru că întărește „Wei Qi”

Nu contează unde este infecția sau inflamația, lavanda te va ajută pentru că susține Wei Qi, prima linie de apărare imunitară a corpului. Folosește-o în caz de bronșită, infecții oculare, astm, mușcături de insecte, înțepături de albine, iritații cauzate de plante ( înțepături de urzică și iedera otrăvitoare), răni și vânătăi. Este deosebit de eficientă la refacerea pielii deteriorate de arsuri (inclusiv solare) și eczeme.

☯️ Cum se folosește lavanda?

Se utilizează în tincturi, în infuzii sau sub forma uleiului esențial. Sincer, uleiul esențial de lavandă este cea mai simplă formă de utilizat fiind și cea mai concentrată. Și hidrosolul de lavandă este eficient și blând pentru zonele mai sensibile, unde nu aplicăm ulei esențial. 

☯️ Adăugă uleiul esențial de lavandă în băi, inhalații la aburi și în ceaiuri pentru răceli, gripă, febră și congestie sinusală.

☯️ Adăugă în uleiuri vegetale de jojoba, baobab, migdale, moringa și aplică pe piele - pentru a calma arsurile, erupțiile cutanate sau pielea dureroasă. E super eficient în caz de arsuri solare.

☯️ Aplică hidrosol de lavandă în nas în caz de congestie, pentru a trata iritația de scutec la bebeluși, sau în loc de tonic pentru a menține un ten elastic și radiant.

☯️ Pune câteva picături ulei esențial de lavandă pe pernă sau în difuzor pentru relaxare și un somn odihnitor sau pentru ameliorarea simptomelor de stagnare a Qi.

☯️ Masează câteva picături ulei esențial de lavandă pe abdomenul inferior și în centrul pieptului în caz de sindrom premenstrual.

☯️ Mănâncă sau bea lavandă - adaugă florile în deserturi, ceaiuri ușoare sau infuzează miere cu lavandă. Fructe de pădure și lavandă? Ierburi de Provence cu lavandă? Toate sunt aromate și delicioase.

May your ying match your yang! Să fiți mereu pline de sănătate și armonie :)

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!