Scorțișoară, frunză – ulei esențial
Cinnamomum zeylanicum
Beneficii terapeutice: Antihelmintic (viermi intestinali), antidiareic, antidot pentru otrăvire, antimicrobial, antiseptic, antispasmodic, antiputrescent , astringent, digestiv, emenagog, hemostatic, antiparazitic, spasmolitic, vermifug, fortifiant (nervos), stimulant.
Metoda de extragere: Distilarea la abur a frunzelor.
Caracteristici: Ulei galben spre maroniu, cu un miros cald-condimentat. Se combină bine cu tămâie, ylang ylang, portocală, mandarină.
Constituenți principali: Eugenol (80‒96%), acetat de eugenol, cinamaldehidă (3%), benzoat de benzil, linalol, safrol.
Precauții: Uleiul din frunze este relativ nontoxic, dar poate fi iritant asupra pielii dacă este folosit nediluat. Componenta sa de bază, eugenolul cauzează iritarea membranei mucoase în diluții mari. A se folosi cu moderație. Dacă sunteți însărcinată, consultați un terapeut specializat în aromaterapie înainte de utilizare.
AROMATERAPIE
Îngrijirea pielii: Păduchi, scabie (râie), îngrijirea dinților și a gingiei, negi, înțepături de viespi.
Circulație, mușchi, articulații: Circulație proastă, reumatism.
Sistemul digestiv: Anorexie, colită, diaree, dispepsie, infecții intestinale, digestie slabă, spasme.
Sistem respirator: Astm, laringită, inflamații în gât.
Sistemul imunitar: Frisoane, răceală, febră, boli infecțioase.
Sistemul nervos: Debilitate, extenuare nervoasă, probleme legate de stres.
Sistemul genito-urinar: Naștere (stimulează contracțiile), frigiditate, leucoree, metroragie.
Energetic: Uleiul de frunză de scorțișoară susține o energie vibrațională superioară, pentru purificare și creștere spirituală, disipând energia negativă. Totodată amplifică pasiunea, pofta și dorințele. Sprijină prima chakra, stimulând vindecarea, longevitatea și înnoirea. Acționează asupra centrilor nervoși de termoreglare. Se folosește pentru a consolida simțul scopului.
Alte utilizări: Uleiul esențial de scorțișoară frunze este utilizat pentru parfumul său și pentru acțiunile terapeutice în paste de dinți, spray-uri nazale, spălături bucale, siropuri pentru tuse și preparate dentare. Uleiul de frunze este utilizat în săpunuri, produse cosmetice, articole de toaletă și parfumuri. Este utilizat pe scară largă în aromele alimentare, în special în băuturile alcoolice și răcoritoare, inclusiv Coca Cola.