Smirnă – ulei esențial
Commiphora myrrha
Beneficii terapeutice: Anti-inflamator, antimicrobial, antiseptic, astringent, balsamic, carminativ, cicatrizant, expectorant, fungicid, sedativ, stimulant, stomahic, tonic, uterin.
Metoda de extragere: Distilarea la abur a rășinii uleioase.
Caracteristici: Lichid uleios de culoare galben deschis până la ambră, cu un miros cald, ușor condimentat, medicinal. Se combină bine cu uleiuri de tămâie, santal, chiparos, ienupăr, mandarin, geraniu, patchouli, cimbru, mentă, lavandă și pin.
Constituenți principali: Heerabolen, limonen, dipenten, pinen, eugenol, cinamaldehidă, cuminaldehidă, cadinen, printre altele.
Precauții: Nu folosiți în sarcină. Evitați concentrațiile mari. Produce somnolență.
AROMATERAPIE
Îngrijirea pielii: Ciuperca piciorului și alte infecții fungice, piele crăpată și uscată, eczeme, răni, riduri, piele matură (nu irită și nu sensibilizează), infecții ale gingiilor și ulcerații bucale.
Circulație, mușchi și încheieturi: Artrită.
Sistemul respirator: Bronșită, astm, răceli, tuse, gripă, gât inflamat, răgușeală, pierderea vocii.
Sistemul digestiv: Diaree, dispepsie, flatulență, hemoroizi, pierderea apetitului.
Sistemul genito-urinar: Amenoree, leucoree, prurit, candida.
Energetic: Smirna are o conexiune străveche cu spiritualitatea, inspirația, cunoașterea și forța. Uleiul esențial de smirnă este folosit în rugăciune, meditație, vise ghidate, precum și pentru atingerea unor stări de conștiință superioare. Ajută la respirație, întrucât încetinește ritmul acesteia și o face mai profundă, fiind un bun sedativ și calmant. Smirna este folosită pentru clarviziune și este eficientă la curățarea și purificarea corpului energetic. Totodată ajută la vindecarea rănilor emoționale profunde. Smirna, ca și tămâia, susține vindecarea și sprijină vitalitatea și longevitatea.