Smirnă – ulei esențial
Commiphora myrrha
Smirna creste in Africa si in reginea Mării Roșii si este folosită incă din antichitate în scopuri medicinale cat si pentru purificare ritualica.A devenit o mireama importanta in templele din Egipt.
Are o mireasma bogata si condimentata.
Smirna are in comun cu tămâia utilizarea acesteia în scopuri medicinale, în ceremonii sau ca și parfum încă din antichitate.
Beneficii terapeutice: Anti-inflamator, antimicrobial, antiseptic, astringent, balsamic, carminativ, cicatrizant, expectorant, fungicid, sedativ, stimulant, stomahic, tonic, uterin.
Metoda de extragere: Distilarea la abur a rășinii uleioase.
Miros: notă de spiritualitate, balsamică, dar cu vârfuri condimentate
Caracteristici: Lichid uleios de culoare galben deschis până la ambră, cu un miros cald, ușor condimentat, medicinal. Se combină bine cu uleiuri de tămâie, santal, chiparos, ienupăr, mandarin, geraniu, patchouli, cimbru, mentă, lavandă și pin.
Precauții: Nu folosiți în sarcină. Evitați concentrațiile mari. Produce somnolență.
Purifică căldura Stomacului și a Plămânului: esența de smirnă este utilă pentru gâtul inflamat, tuse uscată, hipertiroidism, arsuri la stomac și ulcere gastrice.
ENERGETIC
Smirna are o conexiune străveche cu spiritualitatea, inspirația, cunoașterea și forța. Uleiul esențial de smirnă este folosit în rugăciune, meditație, vise ghidate, precum și pentru atingerea unor stări de conștiință superioare. Ajută la respirație, întrucât încetinește ritmul acesteia și o face mai profundă, fiind un bun sedativ și calmant. Smirna este folosită pentru clarviziune și este eficientă la curățarea și purificarea corpului energetic. Totodată ajută la vindecarea rănilor emoționale profunde. Smirna, ca și tămâia, susține vindecarea și sprijină vitalitatea și longevitatea.
EMOȚII
La nivel psihic, uleiul esențial de smirnă este întăritor, purificator, ne face să fim pozitivi, centrați și armonioși.
COMBATE DUREREA
Durerea - cum ar fi durerile de cap, durerile articulare și durerile de spate - este o plângere obișnuită.
Uleiul de smirnă conține compuși care interacționează cu receptorii opioizi și îi spun creierului că nu suferi. De asemenea, smirna blochează producția de substanțe chimice inflamatorii care pot duce la umflături și la durere .
Poate fi un puternic antioxidant
Mirul poate fi un puternic antioxidant, un compus care combate daunele oxidative.
Daunele oxidative cauzate de radicalii liberi contribuie la îmbătrânire și la unele boli.
Ucide bacteriile dăunătoare
Egiptenii antici foloseau smirnă și alte uleiuri esențiale pentru îmbălsămarea mumiilor, deoarece uleiurile nu numai că oferă un miros frumos, ci și o descompunere lentă. Oamenii de știință știu acum că acest lucru se datorează faptului că uleiurile ucid bacteriile și alți microbi (Sursa de încredere).
În plus, în vremurile biblice, tămâia de smirnă - adesea în combinație cu tămâia - era arsă în lăcașuri de cult pentru a ajuta la purificarea aerului și pentru a preveni răspândirea bolilor contagioase, inclusiv a celor cauzate de bacterii.
Îngrijirea pielii:
Susține sănătatea pielii și poate ajuta la vindecarea rănilor
Utilizările tradiționale ale smirnei includ tratarea rănilor cutanate și a infecțiilor
Circulație, mușchi și încheieturi:
Smirna este recomandată pentru artrită.
Sistemul respirator:
Smirna este un antiseptic pulmonar, expectorant s astringent .Poate fi inhalat sau folosi în masaj
Bronșită, astm, răceli, tuse, gripă, gât inflamat, răgușeală, pierderea vocii.
Sistemul digestiv:
Acțiune tonică și stimulanta asupra digestiei .Utilă în cazul în care te confrunți cu diaree, dispepsie, flatulență, hemoroizi, pierderea apetitului.
Cele prezentate au caracter general, infomativ. Recomandăm să te consulți cu un aromoterapeut înainte de a folosi uleiuri esențiale pentru boli și afecțiuni serioase, dacă ești gravidă sau iei vreun tratament. Pentru punerea diagnosticului, pentru investigații și tratamente îți recomandăm un consult medical.