Pin silvestru – ulei esențial
Pinus sylvestris
Beneficii terapeutice: Antimicrobial, antinevralgic, antireumatic, antiscorbutic, antiseptic, antiviral, bactericid, balsamic, colagog, coleretic, deodorant, diuretic, expectorant, hipertensiv, insecticid, rubefiant, stimulant (sistem circulator și nervos), vermifug, reconfortant, purificator, revigorant.
Metoda de extragere: Distilare cu abur a acelor.
Caracteristici: Uleiul de pin silvestru (pin comun) este incolor sau de culoare galben deschis, cu un miros puternic, proaspăt, camforos, balsamic. Se combină bine cu uleiuri esențiale de cedru, rozmarin, tea tree, salvie, lavandă, ienupăr, lămâie, cajeput, eucalipt.
Constituenți principali: 50-90% hidrocarburi monoterpene: pinen, caren, dipenten, limonen, terpinen, micren, ocimen, camfen, sabinen. În plus acetat de nail, cineol, citral, camazulenă.
Precauții: Nu utilizați local dacă aveți o piele sensibilă, poate produce iritații. Utilizați în concentrații mici.
AROMATERAPIE
Îngrijirea pielii: Tăieturi, păduchi, transpirație excesivă, scabie (râie), răni.
Circulație, mușchi, articulații: Artrită, gută, dureri musculare și de articulații, nevralgie, circulație deficitară, reumatism.
Sistemul respirator: Bronșită, astm, răceală, tuse, gripă, sinuzită, gât inflamat.
Sistemul genito-urinar: Cistită, infecții urinare.
Sistemul nervos: Oboseală, epuizare nervoasă, probleme legate de stres.
Energetic: Parfumul balsamic al uleiului de pin este folosit pentru a calma anxietatea, depresia și oboseala mentală, prin calmarea sistemului nervos simpatic, care este responsabil de excitația nervoasă. Deoarece poate crește energia și eficiența, uleiul de pin comun este excelent pentru energizarea în timpul zilei de muncă. De asemenea, este folosit în incantații pentru a evoca sau onora spiritele pădurii, în incantații de protecție și de centrare.