CAJEPUT
Melaleuca cajeputi
Atingând o înălțime de 40 de metri, acest copac are frunze ascuțite de un verde deschis și ace. Caracteristica distinctă a cajeputului este scoarța sa albicioasă, care se cojește și se desprinde ușor. Cajeputul crește sălbatic în Asia, Filipine și Australia unde este indigen.
În Est, cajeputul este folosit pentru răceli, dureri de cap, infecții în gât, dureri de dinți, de mușchi, febră (holeră), reumatism și diverse boli de piele. În tradiția occidentală, cajeputul este cunoscut mai ales pentru producerea unei senzații de căldură și pentru accelerarea pulsului. Este utilizat în plus în laringită cronică și bronșită, cistită, reumatism și pentru a elimina viermii intestinali.
Printre calitățile sale amintim: Analgezic ușor, antimicrobian, antineuralgic, antispasmodic, antiseptic (pulmonar, urinar, intestinal), antihelmintic, sudorific, carminativ, expectorant, febrifug, insecticid, tonic.
Metoda de extragere: Distilarea la abur a frunzelor și crenguțelor proaspete.
Caracteristici: Lichid gălbui-verde (verdele derivă din urmele de cupru care se găsesc în copac), cu un miros penetrant, camforos-medicinal. Comparativ cu uleiul de eucalipt, are o notă corporală ușor mai fructată.
Beneficiile uleiului esențial de cajeput
Energetic: Cajeputul stimulează mintea și întărește curajul. Ajută la exprimarea creativă și la transformare. Favorizează stima de sine, creșterea și armonizarea ființei.
Poate ajuta la diminuarea obiceiurilor compulsive, prin concentrarea minții și a puterii de voință.
Ulei de cajeput pentru păr: Calitățile medicinale ale uleiului de cajeput sunt folosite în îngrijirea părului. Îngrijirea scalpului și creșterea părului pot fi două dintre aceste beneficii.
Sistem respirator: Uleiul de cajeput este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, antiseptice.
Uleiul de cajeput are multe utilizări medicinale tradiționale, care includ ușurarea dificultăților de respirație prin curățarea pasajelor nazale, tratarea răcelilor și tusei, probleme gastro-intestinale, dureri de cap, eczeme, infecții ale sinusurilor, pneumonie etc.
Antiinflamator: Uleiul de cajeput este cunoscut pentru vindecarea durerilor musculare și a durerilor articulare. Este, de asemenea, un antinevralgic care ajută la ameliorarea durerilor nervoase.
Digestie: Utilizarea uleiului de cajeput include și prevenirea flatulenței datorită proprietăților sale carminative.
Piele: De asemenea, ajută la promovarea unei piele cu aspect sănătos.
Alte utilizări: Folosit în stomatologie și în domeniul farmaceutic ca antiseptic; în formule expectorante și tonice, pastile de gât, gargare. Folosit ca parfumant și agent răcoritor în săpunuri, produse cosmetice, detergenți și parfumuri. Utilizat ocazional în produse alimentare și băuturi răcoritoare.
Se utilizează extern în comprese și masaje: în nevralgiile de tip reumatic care pot provoca dureri de urechi și dinți, se folosește într-o soluție uleioasă de 10%.
Cele prezentate au caracter general, infomativ. Recomandăm să te consulți cu un aromoterapeut înainte de a folosi uleiuri esențiale pentru boli și afecțiuni serioase, dacă ești gravidă sau iei vreun tratament. Pentru punerea diagnosticului, pentru investigații și tratamente îți recomandăm un consult medical.